fbpx

Terese Cristiansson från Mosul; Mitt jobb är att ge dem en röst

Terese Cristianssons föreläsning

– Det sitter en ensam flicka vid en polisspärr i Mosul.
Hon heter Dioma och är 10 år. Hennes namn betyder tårar på arabiska.
Hon är hungrig och hon måste skaffa mat och pengar till de 25 personerna i hennes familj. De bor i ett hus som är sönderskjutit efter att Islamiska staten, IS, skjutit raketer mot dem. Nu är IS borta men Dioma är hungrig. Hela hennes familj är hungrig.
Jag mötte Dioma under en resa till Mosul i Irak i september. Jag har mött hundratals av Dioma. Ibland ensamma och ibland med sina mammor. Barn och kvinnor är ofta de stora förlorarna i konfliktområden över hela världen. Som journalist kan jag inte ändra sakers tillstånd men ibland jag kan få omvärlden eller åtminstone någon att lyssna. Mitt jobb är att ge dem som inte har en röst, en möjlighet att höras och kanske öppna dörren till en glimt av chansen till rättvisa, berättar Terese Cristiansson direkt från Mosul.

Terese Cristiansson har arbetet i krigsområden sedan 2006 och har rest och bott i Irak, Afghanistan, Mali, Syrien, Centralafrikanska republiken och så vidare. Idag är hon baserad i Turkiet som Dagens Nyheters Mellanösternkorrespondent.

 

Läs mer om Terese och hennes föreläsningar här

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng