Terese Cristiansson
Terese Cristiansson, en föreläsning med en av Sveriges mest rutinerade krigskorrespondenter. Hennes berättelser tar ofta avstamp i utkanten av krigets helvete där kvinnorna och barnen lever. Ett helvete som många tvingas fly från och som är bakgrunden till den flyktingsituation vi ser i Sverige idag.
– Det sitter en ensam flicka vid en polisspärr i Mosul. Hon heter Dioma och är 10 år. Hennes namn betyder tårar på arabiska. Hon är hungrig och hon måste skaffa mat och pengar till de 25 personerna i hennes familj. De bor i ett hus som är sönderskjutit efter att Islamiska staten, IS, skjutit raketer mot dem. Nu är IS borta men Dioma är hungrig. Hela hennes familj är hungrig.
Jag mötte Dioma under en resa till Mosul i Irak i september 2017. Jag har mött hundratals av Dioma. Ibland ensamma och ibland med sina mammor. Barn och kvinnor är ofta de stora förlorarna i konfliktområden över hela världen.Som journalist kan jag inte ändra sakers tillstånd men ibland jag kan få omvärlden eller åtminstone någon att lyssna. Mitt jobb är att ge dem som inte har en röst, en möjlighet att höras och kanske öppna dörren till en glimt av chansen till rättvisa, berättar Terese.
Terese Cristiansson, en Sveriges mest rutinerade krigskorrespondenter. Hennes berättelser tar ofta avstamp i utkanten av krigets helvete där kvinnorna och barnen lever. Ett helvete som många tvingas fly från och som är bakgrunden till den flyktingsituation vi ser i Sverige idag.
Terese har levt och rest i länder som Gaza, Afghanistan, Irak, Syrien, Mali, Nigeria, Ukraina, Centralafrikanska republiken, Kenya, Pakistan, Kongo,Turkiet. För att komma nära människorna hon beskriver har Terese Cristiansson dessutom bott i nästan 3 år i Kabul, senare 1,5 år i Kenya och numera är hon bosatt i Istanbul. Inför sin bok ”Talals hus” bodde hon tre månader i ett bombat hus tillsammans med en familj som förlorat 29 familjemedlemmar i en enda bomb.I sina berättelser beskriver hon ofta hur kvinnorna och barnen drabbas av krig, hur radikala rörelser påverkar deras vardag, men också hur svårt det är att få en röst och rättvisa när stora världsmakter är inblandade. I 10 år har hon gett en röst åt de som sällan får en, från områden de flesta värjer sig för.
– Jag vill berätta för andra hur livet är på helvetets kant. Om orättvisorna men också undersöka och berätta om det finns något att vara rädd för och vad det i så fall skulle vara, säger Terese.
Terese är också en av få journalister i världen som har bott med talibaner, träffat deras fruar och intervjuat högt uppsatta ledare inom den fruktade rörelsen. Hon har även intervjuat en rad ISIS-avhoppare, både kvinnor och män.
– För mig är det viktigt att försöka förstå vad som driver folk in i en radikal rörelse. Jag tror också det är viktigt för läsare att få en djupare insikt i det som ofta förenklat kallas ”ondska”. Först då går det att bekämpa, säger Terese som sommaren 2015 värd i Sommar i P1 och hennes program hyllades för att ge kvinnorna och barnen en röst.
I sitt program återvänder hon till människor och händelser hon har mött i sin tid som korrespondent: barnfabriker där kvinnor tvingas föda barn som säljs helt nyfödda – med eller utan moderkaka; byggnader med män, kvinnor och barn som beskjuts med missiler och om att försöka stoppa krig med journalistik. Hon talar om ett sökande efter rättvisan, svar och att civila offer i krig ska få ett bättre svar än ”shit happens” då de frågar varför de har drabbats av krigets fasor. Hon berättar återkommande om flickan Aisha – flickan utan ansikte – som blev den enda överlevande i en drönattack i de afghanska bergen. Terese Cristiansson har skrivit en bok om hennes och familjens öde.
Terese föreläser och samtalar om:
Att jobba under hot. Hon berättar om sina resor i länder som de flesta vill undvika. Hon berättar om hur hon färdats under burka i Afghanistan och Pakistan, på en flodbåt i krigets Mali och med livet som insats i Nigeria. Hon berättar också om varför hon är beredd att ta riskerna: om kärleken hon möter, hjältarna, gästvänligheten, skratten och hoppfullheten.
Kriget som kvinna. Om hur och varför kvinnorna drabbas hårdare av krig, konflikt och fattigdom. Om hur sexuellt våld används som vapen, hur deras vardags slås sönder och hur de aldrig blir lyssnade till. Hon berättar också om kvinnor som vänt sin situation, ibland dödats för det men ibland räddat många många andra.
Krigets radikala ansikte. Varför väljer man att bli fundamentalist? Terese berättar om sina resor med talibanerna, möten med IS-avhoppare men också med radikalt kristna rörelser som med Bibeln i handen tar till våld i Centralafrikanska republiken.
Orättvisan. Hur krig slår hårt mot civilbefolkningen och hur det med dagens krigsmetoder är mycket svårt att få upprättelse. Ofta blir svaret att det är en militär sidoskada, sånt man får räkna med i krig eller shit happens. Men vad leder det till och behöver det vara så?
Flykten. Vad flyr alla flyktingar flyr från, vad har de som kommer till Europa varit med om? Terese Cristiansson har levt och besökt nästan alla de länder som dagens flyktingar kommer från och kan berätta vad som händer i deras hemländer. Ge dagens situation en bakgrund och djupare förståelse.
Böcker:
”Himmel och helvete – mord i Knutby” (2004)
”Hagamannen – så våldtogs en stad” (2006)
”Talals hus”. ”Bakom stängda dörrar i kvinnornas Gaza”. (2010).
Sommar:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/562671?programid=2071
Om Terese Cristiansson
Journalist, utrikeskorrespondent, författare, 40 år. Född och uppvuxen i Hammenhög, bosatt i Istanbul, rapporterar idag från . Terese bodde tidigare ett par år i Kabul, Afghanistan och har bott tillsammans med talibaner. Bodde senare i Nairobi under 1,5 år och har rest med bil över nästan hela Afrika. Jobbar framför allt för Expressen men också en rad andra tidningar och uppdragsgivare. Hon blev utsedd till Årets frilansare 2014 och tilldelades Wendelapriset i år 2015. Terese var en av huvudpersonerna i TV4-serien Korrarna. Började sin journalistbana som kriminalreporter och har, förutom Talals hus – bakom stängda dörrar i kvinnornas Gaza, också skrivit böcker om Hagamannen och morden i Knutby. Anser att hon har ett jobb värt att dö för.
Bilden är från Mosul i Irak där Terese träffade Dioma 10 år för andra gången.
Foto: Paul Hansen