fbpx

Terese Cristiansson

Krigskorrespondent, Journalist och Föreläsare

Terese Cristiansson är en av Sveriges mest erfarna krigskorrespondenter och utrikesjournalister. Med år av erfarenhet från att rapportera från konfliktområden som Afghanistan, Syrien, Irak, Mali, och Libyen, ger Terese en unik inblick i hur livet ser ut för de människor som drabbas av krig, fattigdom och konflikt.

Hon har bevakat några av de mest turbulenta händelserna i modern tid, vilket har gett henne en djup förståelse för de mänskliga kostnaderna av konflikt och oroligheter. Hennes arbete har publicerats i ledande medier som Expressen, TV4, DI Weekend, Fokus och norska Dagbladet, och hon har bott i Kabul, Nairobi och Istanbul – alltid nära händelsernas centrum.

Bilden är från Mosul i Irak där Terese träffade Dioma 10 år för andra gången.

Läs och se mer av Terese här nedanför.

Terese Cristiansson – Krigskorrespondent, Journalist och Föreläsare

Terese Cristiansson är inte bara journalist utan också en författare och föreläsare med ett särskilt fokus på mänskliga öden, hur konflikter påverkar kvinnor och barn, och hur vi kan förstå de krafter som formar vår värld idag. Hon har ett starkt engagemang för mänskliga rättigheter och vill ge en röst åt de som sällan blir hörda.

Hennes föreläsningar bjuder in publiken till att ta del av de mänskliga historier som annars ofta går förlorade bland nyhetsrubrikerna. Hon vill inte bara rapportera om krigets fasor, utan också lyfta fram hoppet, modet och mänskligheten som finns kvar även i de mörkaste stunderna.

Terese var sommaren 2015 värd i Sommar i P1 och hennes program hyllades för att ge kvinnorna och barnen en röst.

En röst från världens mest utsatta platser

En röst från världens mest utsatta platser

Terese har också fått flera utmärkelser för sitt arbete. Hon tilldelades Frilanspriset 2014, Wendelapriset 2015 för sitt reportage om en drönskadad afghansk flicka, och Nils Horner-priset 2016 med motiveringen: ”För att hon med mod och medkänsla tar oss med in i slutna sfärer och med stor kunskap rapporterar om vår tids ödesfrågor.” Dessa utmärkelser vittnar om hennes förmåga att nå ut med sina berättelser på ett sätt som berör och skapar förståelse.

Jag vill berätta för andra hur livet är på helvetets kant. Om orättvisorna men också undersöka och berätta om det finns något att vara rädd för och vad det i så fall skulle vara.

Hennes berättelser tar ofta avstamp i utkanten av krigets helvete där kvinnorna och barnen lever. Ett helvete som många tvingas fly från och som är bakgrunden till den flyktingsituation vi ser i Sverige idag.

Jag mötte Dioma under en resa till Mosul i Irak i september 2017. Jag har mött hundratals av Dioma. Ibland ensamma och ibland med sina mammor. Barn och kvinnor är ofta de stora förlorarna i konfliktområden över hela världen.

Som journalist kan jag inte ändra sakers tillstånd men ibland jag kan få omvärlden eller åtminstone någon att lyssna. Mitt jobb är att ge dem som inte har en röst, en möjlighet att höras och kanske öppna dörren till en glimt av chansen till rättvisa, berättar Terese.

Bott med talibaner

Terese har levt och rest i länder som Gaza, Afghanistan, Irak, Syrien, Mali, Nigeria, Ukraina, Centralafrikanska republiken, Kenya, Pakistan, Kongo,Turkiet. För att komma nära människorna hon beskriver har Terese Cristiansson dessutom bott i nästan 3 år i Kabul, senare 1,5 år i Kenya och sedan Istanbul.

Inför sin bok ”Talals hus” bodde hon tre månader i ett bombat hus tillsammans med en familj som förlorat 29 familjemedlemmar i en enda bomb. I sina berättelser beskriver hon ofta hur kvinnorna och barnen drabbas av krig, hur radikala rörelser påverkar deras vardag, men också hur svårt det är att få en röst och rättvisa när stora världsmakter är inblandade. I 10 år har hon gett en röst åt de som sällan får en, från områden de flesta värjer sig för.

Terese är också en av få journalister i världen som har bott med talibaner, träffat deras fruar och intervjuat högt uppsatta ledare inom den fruktade rörelsen. Hon har även intervjuat en rad ISIS-avhoppare, både kvinnor och män.

För mig är det viktigt att försöka förstå vad som driver folk in i en radikal rörelse. Jag tror också det är viktigt för läsare att få en djupare insikt i det som ofta förenklat kallas ”ondska”. Först då går det att bekämpa.

Tar dig med tillbaka i sina föreläsningar

I sina föreläsningar återvänder hon till människor och händelser hon har mött i sin tid som korrespondent. Barnfabriker där kvinnor tvingas föda barn som säljs helt nyfödda – med eller utan moderkaka. Byggnader med män, kvinnor och barn som beskjuts med missiler och om att försöka stoppa krig med journalistik.

Hon talar om ett sökande efter rättvisan, svar och att civila offer i krig ska få ett bättre svar än ”shit happens” då de frågar varför de har drabbats av krigets fasor. Hon berättar återkommande om flickan Aisha – flickan utan ansikte – som blev den enda överlevande i en drönarattack i de afghanska bergen. Terese Cristiansson har skrivit en bok om hennes och familjens öde.

Föreläsning med en krigskorrespondent

Föreläsningar som berör och inspirerar med Terese Cristiansson

Terese erbjuder flera olika föreläsningar, anpassade för allt från företag till offentliga organisationer och skolor. Bland hennes populäraste föreläsningar hittar vi:

Att jobba under hot
En föreläsning om hur det är att arbeta i farliga miljöer, vad som driver henne och de otaliga mänskliga möten som ger hopp trots de svåra omständigheterna. Terese delar sina egna upplevelser från länder som Afghanistan, Pakistan, Mali och Nigeria. Hon berättar om hur det är att leva och arbeta under ständigt hot.

Kriget som kvinna
Ett djupdyk i hur kvinnor drabbas av krig och konflikter, och hur de ofta är de som både överlever och står för hopp och förändring. Terese belyser användningen av sexuellt våld som vapen i krig och lyfter fram kvinnors berättelser om överlevnad, mod och styrka, samt hur många kvinnor trots allt lyckas skapa positiva förändringar i sina samhällen.

Krigets radikala ansikte
Varför väljer vissa att bli fundamentalister? Terese utforskar de krafter som får människor att ansluta sig till extrema rörelser. Hon delar sina erfarenheter från resor med talibanerna, möten med IS-avhoppare och intervjuer med radikala kristna grupper i Centralafrikanska republiken. Denna föreläsning ger en inblick i de psykologiska och sociala faktorer som ligger bakom radikalisering.

Flykten
Hur ser livet ut för de som tvingas lämna sina hem? Terese delar gripande berättelser från flyktingar och deras resa, från krigshärdar till Europas gränser. Hon berättar om sina möten med människor på flykt. Hon ger också en djupare förståelse för vad dessa människor går igenom innan de når säkerhet.

Orättvisan
En föreläsning som berör hur civilbefolkningen påverkas av krig och konflikter, och svårigheterna med att få upprättelse i dagens värld. Terese diskuterar krigets konsekvenser för de mest utsatta. Hon belyser hur orättvisor och kränkningar av mänskliga rättigheter kan förvärra situationen för de redan sårbara.

Böcker av Terese:

”Himmel och helvete – mord i Knutby” (2004)

”Hagamannen – så våldtogs en stad” (2006)

”Talals hus”. ”Bakom stängda dörrar i kvinnornas Gaza” (2010)

”MED ETT HJÄRTA SOM EN AFGHANSK MODER” (Planerad utgivning: 7 februari 2025)

För vilken publik?

Terese Cristianssons föreläsningar passar en bred publik som vill få en djupare förståelse för internationella frågor, mänskliga rättigheter och de komplexa utmaningar som krig och konflikter medför. Föreläsningarna är särskilt relevanta för:

Företag som vill inspirera sina medarbetare att tänka globalt och reflektera över hur internationella frågor kan påverka oss alla, samt öka förståelsen för mänskligt mod och uthållighet.

Offentliga organisationer och myndigheter som arbetar med integration, migration och mänskliga rättigheter, och som vill få en djupare förståelse för de människor de arbetar med.

Skolor och universitet som vill ge sina elever och studenter ett personligt perspektiv på krig, konflikter och människors livsvillkor i utsatta delar av världen.

Ideella organisationer och NGO:s som arbetar med humanitärt bistånd och mänskliga rättigheter, och som behöver en insiktsfull och autentisk skildring av vad som händer i konfliktområden.

Allmänheten som är intresserad av att lära sig mer om världen, mänskliga öden och de utmaningar som människor står inför i konfliktzoner. Terese har förmågan att göra dessa komplexa frågor förståeliga och personliga, vilket gör hennes föreläsningar engagerande för en bred publik.

Terese Cristiansson krigskorrespondent föreläsning
Föreläsning av en krigskorrespondent

Föreläsning av en krigskorrespondent Terese Cristiansson är en av Sveriges mest erfarna och respekterade krigskorrespondenter [...]

Läs bloggen
Terese Cristiansson från Mosul; Mitt jobb är att ge dem en röst

– Det sitter en ensam flicka vid en polisspärr i Mosul. Hon heter Dioma och [...]

Läs bloggen
Terese Cristiansson – utrikeskorrespondent

Terese Cristiansson är journalist, utrikeskorrespondent, författare och finns nu även tillgänglig som föreläsare.

Läs bloggen
Boka föreläsare

Kontakt, information och bokning av Terese Cristiansson

Du kan ringa, chatta eller boka ett digitalt möte med någon av oss på SAJ direkt här i kalendern., Du kan också lämna ett meddelande i formuläret så får du snart återkoppling från oss.

Varmt välkommen, vi ser fram mot kontakten med dig!

    Terese Cristianssons föreläsning
    Terese Cristiansson