Yngve Bergqvist
Yngve Bergqvist ger en livfull föreläsning om hur ishotellet – the ice hotel – vuxit från en vild idé till ett storföretag och med världen som marknad.
En av de få svenska turistattraktioner som nått internationell ryktbarhet är ishotellet i Jukkasjärvi utanför Kiruna. Mannen bakom detta osannolika projekt heter Yngve Bergqvist, entreprenör, visionär, Årets Svensk i världen 2002 samt inte minst en mycket uppskattad föreläsare som delar med sig och inspirerar.
Möt och lyssna på en person som kan förverkliga idéer.
Yngves föreläsning – Gräv där du står – det mesta är ogjort
Så är namnet på Yngves föreläsning som beskriver ICEHOTEL och som inspirerar till entreprenörskap.
1. Hur idén kom till – Produktutveckling och marknadsutveckling.
2. Varumärket ICEHOTEL – Dess betydelse för regionen.
3. Visioner och framtiden. ICEBAR international och rymdturism.
Från sjön till isen
Själv uppväxt på Frösön hade Yngve Bergqvist efter några år på sjön hamnat i Kiruna. Jobbade länge med miljöfrågor hos LKAB. Flyttade sedan ut en bit från staden – till Jukkasjärvi. Började där med forsränning – först i Europa – och inledde därmed en färd in i ”upplevelseindustrin” som pågår än. Om detta berättar han för konferensdeltagarna i Östersund.
– Det var inte så lätt i början, konstaterar han. Visserligen tjänade vi mycket pengar på sommaren, men jag ville ha verksamhet hela året. Jag hade värdshus och stuguthyrning, men knappt några gäster vintertid. Fotspåren i snön var lätt räknade.
Yngve berättar med glimten i ögat om hur han skottade och sopade snö, hur han tände i stugorna så att det skulle se trevligare ut.
– Och en gång när jag varit på en runda kom jag tillbaka till värdshuset och såg spår i snön. ”Har det kommit en gäst!” tänkte jag. Då var det mina egna spår jag såg…
Nåväl. Yngve Bergqvist beslutade sig för att resa ut i världen och söka inpulser. Han for till Japan.
– Jag träffade isskulptörer där på Hokkaido. Jag bjöd hem dem till Jukkasjärvi och ordnade ett seminarium om isskulptur. Japanerna byggde en fantastisk isskulptur.
– Vi insåg att vi vi i Jukkasjärvi måste jobba utifrån våra förutsättningar, och det vi framför allt hade var snö, is och kyla.
Med det läge som Jukkasjärvi har var närmarknaden inte mycket att hoppas på. Där hade man dessutom svårt att se möjligheterna i att bygga en affärsidé på de ovan nämnda ingredienserna. Yngve beslutade sig för att satsa på utlandet.
– Jag satte mig och ringde jorden runt. Hamnade återigen i Japan. Där fann jag ett stort intresse. Och idag har jag faktiskt en japansk agent.
Vad var det då man erbjöd?
Jo, man gjorde byggnader av snö och is. ”Hotell”, där gästerna kunde övernatta på renskinn i varma sovsäckar. Det började i liten skala. Men från år till år har man utvidgat byggnationerna. Nu bygger man till och med varje år en allt mer uppskattad kyrka – med olika arkitektur för varje säsong. Populär vigselkyrka. Och många barn har där döpts med namn som innehåller ”is”. Is-ak, Dor-is, Elv-is. ”Fast det bästa namnet skulle vara Älvis”, säger Yngve Bergqvist med ett stort leende.
Idag är verksamheten, lika väl som byggnaderna, betydligt större än i inledningsskedet.
Numera är delaktigheten från bygdens sida stor. Många får jobb tack vara turistströmmen. Både med bygge och drift av anläggningen, och med kringaktiviteter av olika slag. Till exempel finns det inte mindre än 600 draghundar i området.
Vad det hela egentligan handlar om är att sälja en upplevelse, konstaterar Yngve.
Med sinnlighet, exklusivitet och äkthet
Men hur ser då framtiden ut? Går det att utveckla produkten Jukkasjärvi ytterligare? Jodå. Nu satsar man på norrskenet, med norrskensprodukter av olika slag. Och så ska det bli glastak i ishotellet, så att gästerna kan ligga på sina renskinn och betrakta himlafenomenet.
Gamle forsrännaren Yngve surfar vidare på sin framgångsvåg.
En ny ide, Icebar på Nordic Sea Hotel i Stockholm etablerades 1 juni 2002 och idén blev en världsomfattande franchise från mars 2003.
Utmärkelser:
Årets Gnosjöare 2001,
Sveriges Turistpris 1986 och 1994
Årets entreprenör 2000
Årets svensk i världen 2002
Hedersdoktor Luleå Universitet 2001 tekniska och filosofiska fakuliteten.