Pär Johansson
Pär Johansson känner du kanske igen från projektet med Glada Hudik-teatern, Catwalk *, en dokumentärfilm och en manifestation för ett Sverige och en framtid där alla får drömma, där alla är lika mycket värda och där allas förmågor tas tillvara.
– Integration och samarbete mellan olika grupper berikar allas vår tillvaro. Att bli sedd, behövd och tagen i anspråk är en nödvändig förutsättning för allt växande –
Pärs föreläsning – I huvudet på en normalstörd – att bli sedd, behövd och tagen i anspråk
Under sin föreläsning berättar Pär och beskriver hur det gått till. Hur har den resan varit möjlig? Hur har det påverkat deltagarna och hur har det ändrat omvärldens syn på vad utvecklingsstörda kan göra? Med humor och stark medkänsla berättar Pär om sin och Glada Hudik-teaterns långa väg till framgångarna.
Vare sig du arbetar med utanförskap, ditt eget eller andras, eller leder verksamheter eller företag, finns mycket att lära och inspireras av hos Pär. Det är stor risk att du går från detta möte med skrattkramp i magen och tårar i ögonen…
Pär tar upp bland annat följande under sin föreläsning;
– Mångfald berikar
– Förutsättningar för växande
– Att bygga broar
– Att övervinna svårigheter
Pär blev utsedd till Årets Föreläsare 2010 av SAJ och en av männen bakom Glada Hudik-teaterns enorma framgångar är säker på sin sak.
Tålmodigt och målmedvetet arbete
Bakom sig har Pär många års tålmodigt arbete med Glada Hudik-teatern som sakta med säkert gått från klarhet till klarhet. Till deras första föreställning fick de ge bort biljetterna. Den tiden är nu förbi sedan länge efter succéer med biofilmerna Hur många lingon finns det i världen, efterföljaren och flera Sverige-turnéer. Ensemblens utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare och den egenproducerade musikalen om outsidern Elvis har körts för utsålda hus på Cirkus i Stockholm, i Göteborg och New York. Dokumentären om Glada Hudik-teatern i SVT hösten 2010 blev en stor succé.
Alla behövs
Pärs arbete utgår från att alla behövs, att alla har något att bidra med och att mångfalden berikar oss alla. Att bli sedd, behövd och tagen i anspråk är en förutsättning för allt växande. Kring teaterarbetet har ett antal projekt byggts, andra teatergrupper med funktionshindrade har lärt sig av GHT, skolbarn har lärt sig om mångfald och olikheter och fått positiva möten med människor de annars kanske skulle ta tittat bort ifrån. Pär är en brobyggare.
Och han kan berätta om vägen till den stora scenen för Glada Hudikteatern. En väg kantad av mänskliga segrar, goda möten och övervunna svårigheter.
I sitt arbete har Pär Johansson tre viktiga utgångspunkter:
– För det första att för att växa måste man bli sedd och uppskattad, som den man är.
– För det andra att med glädje, engagemang och rätt anpassad pedagogik kan varje människa finna sin utveckling, sin växtkraft.
– För det tredje menar han att integration och samarbete mellan olika grupper berikar allas vår tillvaro.
”Alla har något att lära sig och alla något att lära ut!”
Rädslan försvann
Arbetet kring teatern har brutit barriärer mellan människor. Rädsla och fördomar har övergått till vänskap och förståelse. Idéer och metoder där kulturella uttryckssätt som teater, sång, musik, bild och färg är grundläggande passar i många sammanhang för att föra människor närmare varandra, inom omsorgen, i skolan, i företag, i idrottsföreningar, ja i hela samhället.