fbpx

Navid Modiri

Han är samtalets konung och han har i åratal utmanat Svenska folket att lyssna till och delta i samtal och sammanhang som triggar och skaver – utan att kancellera. När drevet skriker ”Censur!” står han nyfiket kvar, ställer nästa fråga och skapar en tillåtande miljö där olikheter får finnas. Navid arbetar som rådgivare åt flera högt uppsatta ledare inom näringsliv och offentlig sektor och anlitas flitigt som samtalsledare.

Föreläsningar med Navid:

  • Allt är påhittat
  • Varför mår män så dåligt när de styr hela världen?
  • Vad jag har lärt mig om mig själv av att prata med nazister?
  • Konfliktträning för världens mest konflikträdda människor
  • Hur kan vi prata om mångfald?

Navid Modiri

Navid Modiri är föreläsare, författare och poddare och arbetar med samtalet som verktyg för att hjälpa oss att bli bättre på att prata med och lyssna på varandra.

Navid är född 1983 i Iran, uppvuxen i Göteborg och numera bosatt i Skåne och Stockholm. Han har stått på scen sen han var 16 år, varit programledare i P3 och i Sveriges television med ”Filmkrönikan” och ”Diktatorn” samt gjort hundratals framträdanden som föreläsare och med sitt band ”Navid Modiri & Gudarna”.  Han älskar att ställa nyfikna frågor, sätta igång människors fantasi, få oss att tänka på förändring och framtid och använda vår kreativitet för att skapa en bättre värld. 2009 fick han Stora bloggpriset för sin blogg ”365 saker du kan göra”, vann priset som Årets kommunikatör och blev nominerad till Stiftelsen Konungens ledarskapspris.

Han har samlat in 50 000 kr med hjälp av sina Facebook-vänner för att spela golf med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, sommarpratat i P1 om att ”Allt är påhittat” och tillsammans med Svt och UR låst in 8 unga människor i programmet ”Diktatorn” för att undersöka vad demokrati egentligen är. Navid har startat initiativ som Sverige 3.0, Integratörerna, Samtalsaktivisterna och Facebookgruppen ”What do you need help with today buddy?”

Hösten 2017 släppte han boken ”Hej Syster”. Med utgångspunkt i sitt eget liv berättar han om Sverige idag – om integration, flykt och utanförskap – men också om språkets makt att sammanföra människor. Det är en berättelse om svårigheten att anpassa sig till ett nytt land, om att hitta hem, och om flykt i en vidare mening: Kanske befinner vi oss alla egentligen på flykt från någonting?

Hösten 2020 skrev han tillsammans med vännerna Björn Natthiko Lindeblad och Caroline Bankler boken “Jag kan ha fel” om ex-munken Björn Natthiko Lindeblads liv.

Navid gjorde också den omtalade podden ”Björn & Navid” tillsammans med föreläsaren och ex-munken Björn Natthiko Lindeblad. I podden ”Hur kan vi?” intervjuade han oliktänkande, debattörer, experter, forskare och politiker om hur vi kan bli bättre på att prata med varandra, leva med varandra och samexistera med andra människor och grupper i samhället. Tillsammans med vännen Mårten Granlund pratar han om mansnormer, maskulinitet och manlighet i podden som heter “Mandomsprovet”. Navid och Mårten driver även mansgruppen Storebror.

Navid arbetar som rådgivare åt flera högt uppsatta ledare inom näringsliv och offentlig sektor och anlitas flitigt som samtalsledare.

Navids föreläsningar

Varför mår män så dåligt när de styr hela världen?
70% av alla som tar livet av sig är män. 8/10 offer av dödligt våld är män. Unga killar halkar efter i majoriteten av alla utbildningsresultat och samtidigt ökar den psykiska ohälsan bland alla män i alla åldrar. Trots att medlemmarna av det manliga släktet ofta sitter på maktpositioner inom näringsliv och politik och i många fall på stora delar av kapitalet så är det något som inte riktigt stämmer. Varför mår män så dåligt när de styr hela världen? Navid Modiri startade tillsammans med vännen och kollegan Mårten Granlund den digitala mansgruppen Storebror för att bjuda in män till en trygg gemenskap där de kunde prata om sånt som var jobbigt och utmana varandra till att växa och bli bättre män.

Genom att själv ha arbetat med sina egna demoner i terapi, genom meditation och hundratals böcker i många år hittade Navid fler nycklar till det egna växandet som man, partner och bror genom att börja arbeta terapeutiskt i grupp tillsammans med andra män. Efter flera år av eget mansgruppsarbete började han stötta fler män att starta mansgrupper och att söka stöd hos varandra för att växa. Insikterna och nycklarna från detta arbetet varvas med de personliga erfarenheterna i en sårbar, ärlig och mänsklig föreläsning om hur det är att vara man, pappa och partner i Sverige idag.

 

Vad jag har lärt mig om mig själv av att prata med nazister?
Under Musikhjälpen i Sveriges radio och Sveriges Television 2013 auktionerade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ut en golfrunda för att samla in pengar till utsatta kvinnor över hela världen. Föga anade Jimmie att golfrundan skulle budas hem av en skäggig iranier från Göteborg som samlade ihop 50.000 tillsammans med sina Facebookkompisar. Detta var det mediala startskottet för Navid Modiris mångåriga bana som samtalsaktivist, även om arbetet med dialog och mänskliga samtal hade påbörjats flera år tidigare. Sedan dess har Navid arbetat med stora företag, föreläst för tiotusentals människor om samtal som gör skillnad och startat tre samtalspoddar. “Björn & Navid” där han pratar om existensiella frågor med ex-munken vännen Björn Natthiko Lindeblad. “Mandomsprovet” där han pratar om mansnormer, maskulinitet och hur det är att vara man idag med vännen och föreläsaren Mårten Granlund. Och podden “Hur kan vi?” där han i flera år har bjudit in nazister, feminister, islamister, präster, sexarbetare, imamer, konstnärer, politiker och tyckare från vänster till höger för att prata om livet, döden, narkotika, sex, politik och makt. Genom över 10 år av att samtala med olika typer av människor har Navid utvecklat konkreta verktyg och nycklar för att bli bättre på att hantera konflikter, lyssna på andra människor på djupet och förstå både sig själv, andra och sin omvärld genom att samtala på riktigt med varandra.

 

Konfliktträning för världens mest konflikträdda människor
Ibland behövs det en iranier från Göteborg för att lära svenskar att träna på konflikter. Samtalsaktivisten, poddaren och föreläsaren Navid Modiri har i 15 år arbetat med samtalet som verktyg för att hjälpa organisationer, företag och kommuner att hantera komplexa ämnen som integration, innovation och ledarskap.

Det här är en interaktiv föreläsning där Navid bjuder in till svåra samtal för att träna den konfliktundvikande människan i att växa, lära sig och utveckla både sig själv, gruppen och organisationen genom samtalet som verktyg.

På ett lekfullt, kärleksfullt och utforskande sätt tar Navid med dig som deltagare på en resa i samtalets värld. I denna värld går vi igenom övningar och exempel på hur du kan möta människor, olikheter och konflikter. Du får öva på nyfikenhet, ödmjukhet, sårbarhet, konflikttålighet och tydlig kommunikation.

Detta är lika värdefullt för dig som chef, ledare, team-ledare som det är för dig som förälder, partner och människa. Föreläsningen kommer att baseras på dina frågor och utmaningar som skickas in på förväg. Med anledning för att göra innehållet ännu mer skräddarsytt och relevant för dig!

I podden Hur kan vi? mötte han kontroversiella och utmanande gäster. I podden ”Björn & Navid” som han drev tillsammans med ex-munken och vännen Björn Natthiko Lindeblad, pratar vännerna om existentiella och känslomässiga ämnen. Han har också startat poddkanalen ”Mandomsprovet” där han tillsammans med vännen Mårten Granlund pratar om maskulinitet, mansnormer och manlighet.

 

Hur kan vi prata om mångfald?
Du ska inte använda mångfald för att vinna poäng på hur ditt företag ser ut utåt sett. Använd inte mångfald i en reklamkampanj eller att det skulle räcka. Du kan inte göra mångfald. Mångfald innebär att du behöver öppna dörren till din box, kliva ut och träna på din öppenhet gentemot andra kulturer och människor. Det börjar med dig och din nyfikenhet för andra människor.

“Mångfald är resultatet av att du tränar dig själv och andra i öppenhet” – Pia Höök.
Detta är precis vad den här föreläsningen bjuder in till. Att nyfiket utforska och leka med att vara öppen för att lära känna nya delar av dina medmänniskor men också av dig själv.

Grupper som samtalar på riktigt samarbetar bättre
Vad tror du händer om teamet runt konferensbordet verkligen delar med sig av vad de faktiskt tycker och tänker istället för att sitta tysta? Vad tror du händer i ett företag eller i en organisation om teamet är bekväma med att ta konflikter, prata om det som känns utmanande istället för att bara ta upp det som är jobbigt på den där AW:n som en av kollegorna ibland spontant drar ihop?

Team som samtalar med varandra samarbetar bättre. Vågar vi ta det där utmanande samtalet och stå kvar i vår integritet skapar vi förtroende och trygghet. Målet är att teamet kan lita på att du står kvar när det börjar storma.

Navid Modiri
Navid Modiri

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng