fbpx

Dona Hariri

Dona Hariri höjer rösten och leder samtalet framåt, hon ser till att de som tystats tar plats 

Hennes arbete bottnar alltid i alla människors lika betydelse om det så är i form av en föreläsning om brott och straff eller i modererandet av ett samtal om hållbarhet och planeten. Människan är utgångspunkten. Och hon lämnar aldrig någon oberörd.

Dona Hariri

Dona Hariri är jurist, en av Sveriges mest framstående moderatorer, debattledare, programledare och föreläsare.
Hon beskrivs ofta som en avgörande röst för samhällets mest marginaliserade.

 

Bestämde sig tidigt för att bli jurist
Med diskriminering, socioekonomiskt utanförskap och familjens sorg bestämde sig Dona för att bli jurist. Hon ville ta makten och ge den till de som behövde den mest, hennes familj, grannar och hennes förort.
Hon köpte sin första lagbok som 12-åring och mot alla odds blev hon jurist.

 

Hennes arbete bottnar alltid i alla människors lika betydelse om det så är i form av en föreläsning om brott och straff eller i modererandet av ett samtal om hållbarhet och planeten. Människan är utgångspunkten. Och hon lämnar aldrig någon oberörd.

 

Leder allt från kommundagar till större konferenser
Hon har lett allt från mindre skolpanelsamtal och kommundagar över hela landet till större konferenser som Europas största mötesplats för mänskliga rättigheter, Mänskliga Rättighetsdagarna, två år i rad och Sveriges största hållbarhetssatsning för unga, we_change.

 

Alltid förberedd, analytisk och lyckas skapa trygghet
Bland recensionerna beskrivs Dona som professionell, påläst och hård men rättvis i sina analytiska och svåra men genuina frågor. Hon är skärpt och minutiöst förberedd. Men trots den seriösa framtoningen har Dona förmågan att skapa ett tryggt rumt där det råder stark samstämmighet, gemenskap och med skrattet alltid nära tillhands.

Men för ett lyckat samtal tror Dona på långsiktighet och noggrann förberedelse. Hon arbetar gärna nära kunden och medverkar till idéer och upplägg och skräddarsyr efter kundens egna önskemål.

 

Tror på folkbildning
Dona tror på alla människor rätt att kunna sina rättigheter oavsett namn, bakgrund och ålder och ser juridiken som ett demokratiskt verktyg som alla behöver och har rätt till. Därför har hon under många år arbetat med folkbildning som ett sätt att överbrygga glappet mellan rättssystemet och medborgare.

I fem år har Dona gett gratis juridisk rådgivning i Husby i Stockholm. Hon har även tillgängliggjort juridik för unga genom sitt prisbelönade tv-program Justitia på SVT som är det första programmet i svensk tv där man förenklar juridik för en yngre målgrupp. Hösten 2015 grundade hon Jurister på Stockholms central som samlade hundratals jurister i syfte att bemanna centralstationen med juridisk rådgivning för alla flyktingar som anlände. Det blev 220 dagar och nätter för Dona på centralen.

 

Utsedd till Sveriges 100 mest mäktiga kvinnor, Årets framtida makthavare…
Med utmärkelser som bland annat en av Sveriges 100 mäktigaste kvinnor, Årets framtida makthavare, IM-priset och Mångfaldsbragden.

 

Donas bakgrund och drivkraft
Dona föddes en månad innan det brinnande kriget mellan Iran och Irak tog slut som barn till föräldrar som flytt över berg och genom vatten. Hon har gjort en lång resa trots de få år som gått. Med eget driv och på egen kraft. Utan vuxnas stöd och de förutsättningarna som borde ha krävts.

 

”Dona inspirerar oss som gör och motiverar oss andra till att göra mer.”

Dona Hariri
Dona Hariri

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng