fbpx

Krönika; Eric Bergström – Föredrag i skolan – en traumatisk upplevelse för många

I snart två år har jag berättat min historia kring den sociala ångest som plågat mig sedan lågstadiet. Varje gång jag står på scenen återupplever jag minnena från högläsningen och föredragen i klassrummet där jag stammade inför alla nya klasskamrater.

Efter nästan varje föreläsning kommer någon fram och berättar att de också känt rädslan för att vara i centrum inför många människor. De vittnar om svettiga föredrag om Sveriges landskap, skakiga höjdhopp på idrotten och knäpptysta grupparbeten.

En framgångsfaktor i mina föreläsningar är att så många kan känna igen sig i min berättelse. På flera sätt är det bra att jag får hjälpa många människor, men det är också tragiskt att det ska behöva vara så. Att så många har hemska minnen av skolgångens plågsamma stunder i rampljuset. Jag tycker inte det ska behöva bli dåliga erfarenheter.

Ett mönster som dyker upp i mina samtal efter föreläsningarna är att det man skulle prata om var så ointressant. Om man istället fick välja sitt eget ämne skulle orden flyta på mycket lättare. Det skulle vara en chans att få berätta om det man verkligen brinner för. Ett utmärkt tillfälle att träna upp sin förmåga att prata inför människor.

De goda minnena jag har i rampljuset är just när jag fick ta med mig något som betydde mycket för mig och visa upp det. Då skiftades ofta fokus till objektet och jag fick prata från hjärtat. Tyvärr tog dessa stunder slut tidigt under skolgången och varje tillfälle där man fick vara i centrum blev seriösare för varje läsår. Det skulle presteras och vi blev bedömda på vår förmåga. Är det verkligen en nödvändig press att sätta på ett barn?

Vad lösningen på det här problemet är vet jag inte idag, men jag tror och hoppas att mina upplevelser får personer som jobbar med unga att tänka en extra gång på hur situationen kan anpassas för att alla ska utmanas på sina villkor. Kanske leder det till fler som vågar ta sig an ledarrollen och även blir lysande föreläsare i framtiden?

Eric Bergström
Ångestskolan

Läs mer om Eric; https://saj.se/project/eric-bergstrom/

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng