fbpx

Intervju med Göran Adlén

Göran Adlén
Hur känns det att bli utsedd till Årets Föreläsare 2014 av SAJ?

– Fantastiskt kul och väldigt smickrande. SAJ har ju onekligen varit med länge i den här branschen så att få priset av dem var väldigt smickrande. De har ju till och varit med längre än vad jag varit i branschen. Extra glad att jag fick priset i år, då 2014 var mitt absolut bästa föreläsningsår, säger Göran.

På vilket sätt påverkar det dig som föreläsare och trendspanare att du fått denna utmärkelse?

– Jag har alltid sagt att det är skönt att jag inte vann när det delats utan talarpriser. Jag var så övertygad om att man ska bli lite fat and happy, men jag känner tvärtom nu. Mer hungrig än någonsin på att utveckla mig ytterligare. Bli bättre och förfina. En väldigt skön bekräftelse också på att allt slit jag lagt ner varit värt mödan. Ett skönt kvitto helt enkelt.

Om vi backar tillbaka lite. Hur kommer det sig att du föreläser och trendspanar?

– Oj, inser nu att jag stått på scen sedan 1992. Drev reklambyrå på den tiden och fick en förfrågan att börja undervisa på IHM och gjorde det. Tänkte att en termin kan ju det vara skoj att föreläsa, men det var så fantastiskt roligt att jag fortsatte och fortsatte. 1999 hade jag så många uppdrag att jag lämnade reklambranschen och sedan dess har blivit över 2400 föreläsningar. 2002 började jag göra mina trendrapporter. Tre gånger har jag sagt det var sista gången. Nu säger jag det inte längre, tror helt enkelt inte det går att sluta.

Vad är det som gör att du fortsätter år efter år?
– En relevant fråga! Jo, det enkla svaret är att det är så otroligt kul. Nya utmaningar nästan varenda dag och man lär sig otroligt genom att möta så olika kundgrupper. Sedan är det så oerhört roligt ämne att föreläsa om. Det händer hela tiden nya saker och det är nästan lika roligt att leta upp nytt material som att föreläsa.

Beskriv din senaste trendspaning kort.

– Väldigt många av mina kollegor runt om i världen fokuserar på de stora problem som vi ställs inför i framtiden. Robotar som ska ta våra, jobb, kraftig snedfördelning mellan de rikaste och fattigaste i världen och ett växande klimathot. Jag har istället för hot valt att fokusera på möjligheterna och hur man ska lyckas. Ett ämne som kommer tillbaka mycket i min rapport är den hjärnforskning som bedrivs idag och som faktiskt omkullkastar gamla sanningar inom många områden. Jag pratar också om möjligheten när varenda person blir sitt eget personliga mediehus och varför de stora företagen får allt svårare att lyckas i konkurrensen med de mindre och snabbare aktörerna. Idag handlar det inte om att vara störst och ha mest pengar utan att vara snabbast.

Vad finns det för utmaningar för dig 2015 och framåt?

– Jag är ju så ung fortfarande, säger Göran (som skrattar) som ser många nya utmaningar. Jag kommer vidareutveckla mina föreläsningar. Lansera ett antal korta intensiva utbildningar inom aktuella ämnen. Skriva färdigt min femte bok och så i höst äntligen dra igång min internationella satsning. Det känns ännu roligare nu när man kan titulera sig som ”årets svenska föreläsare”.

Foto: Thom Estifanos (c)

Läs mer om Göran Adlén

Lämna ett svar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng