Vad betyder utmärkelsen Årets genombrott som föreläsare 2014 för dig?
– Utmärkelsen betyder verkligen mycket för mig. Jag ser den som ett kvitto på att jag är på rätt väg. Den ger mig kraft att arbeta vidare, för att kunna göra det jag tycker allra bäst om, nämligen att föreläsa.
Var det en stor överraskning att du fick utmärkelsen?
– Ja, absolut. Det finns så många nya och fantastiskt duktiga kollegor i branschen, så att jag skulle få ett sådant pris, kom helt oväntat.
Varför står du på föreläsarscenen?
– Jag gör så otroligt många kul saker i livet (spelar musik, coachar, producerar evenemang, tar fram utbildningskoncept, mm), men att föreläsa är i särklass det allra roligaste. På scenen känner jag mig ”himma”, som vi säger i Skåne.
Vad är det som får dig att älska det du gör?
– Jag känner en sådan tacksamhet av att kunna göra det jag älskar att göra i livet. Och jag tror att just denna tacksamhet är nyckeln. Att känna sig tacksam, är nämligen ungefär detsamma som att känna sig lycklig. Lyckligt tacksam, det är vad jag är.
Vad ser du för utmaningar som föreläsare 2015 och framåt?
– Jag vill fortsätta att utvecklas, att ta mitt föreläsande ännu ett steg. Det innebär att få tala i allt större sammanhang, för allt fler människor, och gärna utomlands…på engelska.
Vilka föreläsare är dina förebilder?
– Jag har många som inspirerat mig, på olika sätt. Faktiskt många kollegor i Sverige, exempelvis:
- Troed Troedson med sin formidabla träffsäkerhet och humor
- Fredrik och Teo Härén för deras vilja att hela tiden utvecklas
- Hans Rosling för sina djupa kunskaper
- Lou Rossling för sitt stora hjärta
- Ulf Nilsson för sina gripande berättelser
- Göran Adlén för sitt enorma driv
- Peter Wahlbäck för sin super-galna humor
Läs om alla utom Peter Wahlbäck under rubriken Föreläsare.
Du har precis släppt din nya bok Bara en tanke, berätta kort om den.
– ”Bara en tanke” är en bok som innehåller en väldig annorlunda beskrivning av hur vi människor fungerar mentalt. Den skiljer sig ganska exakt 180 grader ifrån gängse uppfattning. I boken ifrågasätter jag egentligen hela det psykologiska kunskapsfältet med en tradition av att vara åtgärdsbaserad, dvs. att bidra med insatser, efter att en människa fått en upplevelse.
Traditionellt har således stresshantering syftat till att reducera stress så att stressen kan ”rinna av”, psykodynamisk psykoterapi har handlat om att kanalisera oro genom att bearbeta upplevelser i det förflutna, och KBT om att förändra tankar, känslor och handlingar.
– ”Bara en tanke” erbjuder däremot inga åtgärder, redskap eller metoder. Ambitionen är istället att presentera en helt ny förklaringsmodell. Modellen är undervisande. Inte åtgärdsbaserad. Den vägleder till insikter och ökad medvetenhet och förklarar hur vi människor skapar alla våra egna, personliga upplevelser av livet, genom att tänka.
– Det innebär att vi helt plötsligt kan uppleva något helt annat än det vi upplevt, tidigare i livet. Det enda som krävs är en ny tanke. Det är så vi fungerar, vi människor. Vi skapar vår egen upplevelse av livet, genom vårt eget tänkande.
– En förståelse kring detta, innebär inte bara att vi människor kan uppleva en större frihet, utan ger oss dessutom en känsla av ansvarstagande för att skapa en gladare och lyckligare värld.
Foto: Thom Estifanos (c)