fbpx

Mustafa Can

Mustafa Can är en hyllad, flerfaldigt prisbelönt journalist, författare och efterfrågad föreläsare

Han föreläser om samhälleliga ämnen som berör mångfald, kriser, svenskhet och identitet. Han skräddarsyr sin föreläsning efter dina syften och åhörarnas behov.

Förslag på föreläsningsrubriker:

  • Slösa aldrig bort en kris
  • Välkommen till det främmande landet
  • Inkludering – varför då?
  • Tätt intill livet
  • Vem är svensk
  • Språk, makt och kommunikation

Mustafa Can


Mustafa Can är en hyllad, flerfaldigt prisbelönt journalist, författare och efterfrågad föreläsare.


SLÖSA ALDRIG BORT EN KRIS
I sin föreläsning ”Slösa aldrig bort en kris” tar Mustafa Can avstamp i tiden vi lever i för att reflektera kring hur kriser avslöjar något väsentligt om vårt samhälle men främst om våra relationer.
En både personlig och poetisk, existentiell och jordnära föreläsning om hur Coronakrisen är den händelse i modern tid som mest konkret visar hur sammanlänkade vi människor är till varandra – oavsett avstånd, etnicitet, religion, ideologi, ålder, kön eller sexuell läggning. Om hopp, framtidstro och om hur människan är människa endast i kraft av en mängd beroendeförhållanden.

VÄLKOMMEN TILL DET FRÄMMANDE LANDET
Med humor, allvar, tårar om glädje undersöks på djupet det existentiella drama som uppstår i mötet med ny kultur, nytt språk, andra konventioner, levnadsregler och värderingar. Det är en berättelse om utanförskap och vägarna in. Om utmaningen att leva med två världar i stället för mellan två världar. Om att inte vara rädd för konflikterna som uppstår, eftersom civilisationer alltid uppstått ur just konflikter.
Och det där Svenssonhjärtat som en dag började banka i kroppen – hur föddes den och vad bestod egentligen det hjärtat av?

INKLUDERING – VARFÖR DÅ?
Inkludering är en idé som nästan alla företag och myndigheter har i sina policydokument. Det låter vackert och ansvarsfullt – men vad tjänar företaget/myndigheten egentligen på inkludering? Varför råder det så många missuppfattningar om ”inkludering”? Verklig mångfald och inkludering förutsätter att alla INTE måste vara glada och nöjda. Äkta inkludering måste även omfatta människor som är arga, ångestladdade och dödligt tråkiga såväl som de som är glada och nöjda.

Nej, alla är inte lika. När vi öppet känner igen och erkänner skillnader – etnicitet, kultur, religion, kön, klass, förmåga – kan vi börja leta efter något som är värt att arbeta tillsammans för. Frågan är inte ”Gillar vi varandra?” utan ”Kan vi leva och verka med varandra – utan att behöva älska varandra?”

TÄTT INTILL LIVET
En perfekt val för den som vill ha en föreläsning med inspiration som ledord. Vad är livskraft egentligen? En mycket hudnära föreläsning om att förlora barn, kapas från sitt fäste och hamna i exil och i en helt annan värld försöka skapa livet åter. En högst allmänmänsklig historia som med skratt, tårar och existentiellt siktdjup berättar om sorg, längtan, kärlek, drömmar och en obändlig livskraft.

VEM ÄR SVENSK
En personlig föreläsning som med lika delar allvar och humor reflekterar kring en av vår tids viktigaste frågor: vad är svenskhet?
Vem är svensk? Är det viktigt att vara/känna sig svensk och varför?
Hur gick jag från att vara en av ”Dom” till att känna mig som en av ”Vi”?

SPRÅK, MAKT OCH KOMMUNIKATION
Vad är ett språk mer än ett kommunikationsmedel? Att få, kunna, våga tala och ha orden att uttrycka sig är att ha makten över sin ställning som människa. Men…
Vad händer med en människa som inte klarar av att klä sina tankar, känslor erfarenheter och förehavanden i en språklig dräkt?
Vad händer när ens kulturella eller sociala rötter förklaras mindervärdiga?
Hur erövrar man ett nytt språk?

 

Om Mustafa Can

Varje gång Mustafa Can föreläser eller skriver utgår han alltid från en grundprincip: det intressanta är inte att besvara frågor – men väl att väcka frågor. Inbjuda till fortsatta samtal. Vare sig Mustafa inspirationsföreläser om värderingar, inkludering, mångfald och kultur eller om identitet, språk, kommunikation- och svenskhet utgår han alltid ifrån ett jordnära personligt perspektiv. Och på ett sätt att människor oavsett klass, geografi, kön, etnicitet, ålder, religion och sexuell läggning kan känna igen sig.

Mustafas Cans nyfikenhet att lära känna uppdragsgivarna och deras verklighet gör att han alltid är i tät dialog inför föreläsningarna, för att därmed också kunna anpassa sina föreläsningar beroende på sammanhang och kundernas behov. Mustafa är mycket uppskattad för att han med en unik berättargåva, smittande energi och lika delar allvar och humor ger nya, inspirerande och tankeväckande perspektiv. Utan att tråden tappas är det ofta tvära kast i en och samma föreläsning: ena stunden reflektioner kring hur man som flykting blir Västgöte, och i nästa varför vår tid präglas av rädsla och misstänksamhet.

Drömmar, längtan och livskraft varvas med stora samtida frågor som:
”hur skapar vi en gemensam social ansvarskänsla när vi inte har samma kulturella, religiösa, ideologiska, ekonomiska och sociala referenser?”
En lovsång till Det Nya Landets kulturarv och vad ett ”Svenssonhjärta” är och hur det doftar varvas med reflektioner om förhållandet mellan språk och makt, språk och identitet och mellan språk och skam och framtid.

Mustafa Can har varit en naturlig del av den svenska offentligheten i snart 20 år. Han har hela världen som arbetsfält. Han har varit Sommarpratare tre gånger och Vintervärd en gång. Hans Sommarprogram från 2003 anses vara det mest uppmärksammade någonsin. Hans senaste bok ”Tätt intill dagarna” blev en succé både försäljningsmässigt och bland kritiker. Han har fått flera prestigefyllda priser, så som Stora Journalistpriset, Stora Radiopriset, Publicistklubbens Guldpennan, Etermedias Ikarospris och Sveriges Essäfondpris. Mustafa är mycket van att genomföra seminarier och intervjuer på scen och går även att anlita som påläst, lyhörd och driven moderator och konferencier.

 

Boka föreläsning med Mustafa Can
Mustafa Can

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng