fbpx

Glenn Solberg

, , ,

– Vi gjorde ett fantastiskt mästerskap och uppträdde och spelade på ett sätt jag är stolt över. Jag är stolt över ledarteamet och över spelarna som in i sista sekund har spelat väldigt bra handboll. Jag ser fram emot att jobba vidare med det här laget framöver – vi ska ta nya steg varje dag, säger Glenn Solberg efter VM-silvret 2021.

 

Nya steg togs redan i OS-kvalet då Sverige kvalificerade sig till ännu ett OS.

Att Glenn blev utsedd till ny svensk förbundskapten förvånade säkert en del. Han själv har väntat på chansen att få coacha och leda ett landslag.

– Jag blev otroligt glad och stolt att bli tillfrågad att bli Sveriges förbundskapten i handboll. Jag är väldigt tacksam och ödmjuk inför uppdraget och att jag har fått den här chansen, säger Glenn Solberg.

– Det har länge varit en dröm att bli förbundskapten för ett landslag, säger Glenn som bl.a. varit assisterande förbundskapten för Norge.

– Min grundfilosofi är ett värdebaserat ledarskap, att bry mig om människor och ge dem tillit. Att skapa trygghet. Att truppen och ledare ska ha en nära kontakt med varandra och arbeta med det sociala samspelet, säger Glenn som med sitt orutinerade lag fick med sig ett VM-silver hem från Egypten (2021) och säkrade en OS-biljett till Tokyo (2021).

– Jag lägger mycket tid och vikt på att lyfta fram goda värderingar, förhållningssätt och utveckling, säger Glenn.

SAJ erbjuder en föreläsning / ett samtal med Glenn om – Värdebaserat ledarskap, behovet av vuxna förebilder och laget före jaget

Nu finns chansen att lyssna på Glenn Solberg, Sveriges förbundskapten i handboll, som bland annat berättar om följande;

– om uppväxten
– om behovet av vuxna förebilder
– om betydelsefulla tränare och ledare han haft
– om idrotten i unga år
– om handbollskarriären
– om sin ledarskapsfilosofi
– om betydelsen av laget före jaget
– om det sociala samspelet.  

– om sina erfarenheter från näringslivet
– om sitt uppdrag som förbundskapten för Sverige.

Upplägg: Upplägget består av ett samtal med Glenn.
Längd: ca 60 minuter

Svensk tränare som betytt mycket
Hans karriär tog fart i Drammen HK, som tränades av svenske tränarikonen Kent-Harry Andersson. När Kent-Harry tog över Nordhorn i Tyskland så följde hans spelfördelare med. Glenns spelarkarriär fortsatte sedan till Barcelona, Flensburg och tillbaka till Drammen.

– Kent-Harry har hjälpt mig mycket och vi har en liknande tränarfilosofi. Vi vill båda ha en nära social kontakt med spelarna och sätta ihop spelare  som passar tillsammans och blir ett bra lag! Alltid laget före jaget, säger Glenn.

Ingen enkel inledning
Inledningen som förbundskapten för Sverige 2020, var speciell.
Mängder med etablerade spelare som tackade nej av olika anledningar, inställda kvalmatcher, karantän och individuell träning under första lägret inför VM (i Egypten, januari 2021).
Det var ett ungt och orutinerat landslag som Glenn hade till sitt förfogande inför sitt första mästerskap som förbundskapten för Sverige.

Första förlusten, kom i finalen
Det var nära, men det blev inget VM-guld för Glenn och Sverige. Han åkte på sin första förlust som förbundskapten i finalen mot Danmark.

– Vi gjorde ett fantastiskt mästerskap och uppträdde och spelade på ett sätt jag är stolt över. Jag är stolt över ledarteamet och över spelarna som in i sista sekund har spelat väldigt bra handboll. Jag ser fram emot att jobba vidare med det här laget framöver – vi ska ta nya steg varje dag, säger Glenn.

Vann OS-kvalet
Laget har redan tagit nya steg. Sverige följde nämligen upp VM-silvret med en seger i OS-kvalet i Berlin (mars 2021) och är klara för OS i Tokyo 2021. En ny succé med sitt unga och orutinerade landslag, med en oavgjord match och två vinster.
Glenns landslag börjar samla på sig rutin och vill vara som bäst om 3 – 4 år.

Carl-Axel är Glenns mentor
En av Sveriges mest framgångsrika förbundskaptener, Carl-Axel Hageskog, som bl.a. vann David cup i tennis och som idag jobbar med Norges olympiska kommitté, är Glenns mentor.

– Jag hade Carl-Axel som eximinator under en ledarskapsutbildning och jag kände en stor trygghet och lugn med Calle. Jag frågade om han ville bli min mentor. Sedan dess har vi pratat. Calle är en fantastisk man som ger mig vyer, får mig reflektera och tänka klart, säger Glenn som dock inte pratar om handboll med Calle!

Glenn bor i Lier med sin familj, sambo och två idrottsintresserade barn, en son och en dotter.

 

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng