fbpx

Jonas har mött de största vinnarna och förlorarna

Han har rest i Nordkorea, retat gallfeber på Petter Northug och blivit arresterad i Vitryssland. I över två decennier har tv-profilen Jonas Karlsson guidat tittare genom de största sportevenemangen. Han är en flitigt anlitad moderator och konferencier. Nu lanserar han även sin nya föreläsning.

 

Idén till just den här föreläsningen, som han döpt till ”Konsten att lyckas – lärdomar från världens största vinnarskallar (och förlorare)”, kom under arbetet med hans senaste dokumentärserie. En föreläsning som bokas via SAJ och som kan anpassas beroende på sammanhanget.

– Jag och mitt filmteam reste hit och dit över världen för att intervjua personer till den andra säsongen av ”Olympiska berättelser” (Kanal5/Discovery). Det var då det slog mig att materialet ju är en unik källa och att här finns alla möjligheter att samla ihop lärdomar från alla begåvade vinnarskallar jag träffat, berättar Jonas Karlsson. Och fortsätter:

Möten med både vinnare och förlorare
– Det som slog mig var att vägen till framgång kan se så olika ut. Många hade också motgångar eller fastnade någonstans på vägen, men från deras karriärer finns minst lika mycket att lära. För mig var det lyxigt att få en direktingång till olika idrottarens sätt att tänka och förhålla sig till utveckling, framgång och motgång, säger Jonas Karlsson.

Redo att föreläsa live igen
Nu när restriktionerna lättats upp och Jonas arbetsbelastning normaliserats efter sommarens OS är han sugen på att komma ut och föreläsa mer.

– Det känns kul och inspirerande. Jag har föreläst en hel del digitalt under pandemin, men det är en helt annan närvaro att stå på en scen. Jag gillar det – trots att det gör mig mycket mer nervös att prata inför 25 personer på ett seminarium än att prata för två miljoner i direktsänd tv, säger Jonas.

20 år som sportjournalist
Efter över 20 år som sportjournalist och med bland annat tio OS och mängder av VM i skidor och friidrott på sitt CV är idrotten naturlig hemmaplan för Jonas. Men han understryker att man inte alls behöver vara speciellt idrottsintresserad för att ha behållning av innehållet.

– Jag pratar inte om statistik eller taktik. Men eftersom idrottsvärlden är den värld jag bevakat i alla år så har det varit naturligt för mig att ta avstamp där. Idrotten är fonden, men för mig handlar föreläsningen främst om människor och berättelser, säger Jonas. Och fortsätter:

– Resonemangen är fullt tillämpbara på exempelvis organisationer eller företag i näringslivet. Det kan handla om drivkraften att lyckas; att bli sitt bästa jag eller ämnen som utveckling, mål, tänka utanför boxen eller bygga ett vinnande lag. Där är likheterna mellan idrott och näringsliv många gånger större än olikheterna.

Förutom konkreta exempel och tips från idrottens stjärnor och antihjältar, varvar Jonas med underhållande anekdoter från tusentals timmar i direktsändning och sina många möten med några av idrottsvärldens största eller mest spännande personer.

– Det är tjusningen med det här jobbet, det blir sällan som man tänkt sig. Självklart har jag gjort bort sig några gånger. Men förhållningssättet måste även där vara att lära sig av misstagen och komma tillbaka bättre och starkare, avslutar Jonas.

Läs mer om Johan här!

Bilden: Jonas möter Ben Johnson, tidigare 100 meters löpare och en av vår tids största fuskare.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng