fbpx

Linus Thörnblad

Han var en av världens bästa i sin sport, höjdhopp, när han plötsligt försvann från rampljuset och drabbades av psykisk ohälsa. Idag hjälper han stora organisationer, företag och viktiga instanser i vårt samhälle att prata om och bättre förstå vad psykisk ohälsa innebär.

Han tog hem medaljer på internationella mästerskap, OS, VM, EM, Internationella galor och reste runt om i världen.
– Jag levde min dröm! Men allt förändrades över en natt. Men när jag en dag vakande hade min dröm förvandlats till en mardröm. Min vardag handlade om att kunna ta mig ur sängen av egen kraft, säger Linus som drabbades av panikångestattacker och av en djup depression.

– Jag tog ett beslut att jag skulle blir den FÖRSTA idrottaren att dela med mig offentligt av min historia och allt jag hade varit med om för att på så sätt hjälpa andra, få dem att inse att det kunde hända vem som helst. Det var startskottet till resultatet av den öppna diskussionen vi idag ser om psykisk ohälsa.

Linus Thörnblad

Linus Thörnblad föreläser om psykisk ohälsa och den självupplevda resan

– Under min föreläsning berättar jag min historia. Vad psykisk ohälsa inneburit för mig, hur jag drabbades, hur det har utspelat sig och inte minst påverkat mig, säger Linus Thörnblad.

– Mitt mål är att visa hur man kan ta sig ur detta på ett sätt som de flesta kan relatera till, säger Linus. Han var 25 år och stod på toppen av sin idrottskarriär, starkare än någonsin och levde min dröm när han drabbades.

Han tog hem medaljer på internationella mästerskap, OS, VM, EM, Internationella galor och resor runt om i världen.

– Jag levde min dröm! Men allt förändrades över en natt. Men när jag en dag vakande hade min dröm förvandlats till en mardröm. Min vardag handlade om att kunna ta mig ur sängen av egen kraft, säger Linus som drabbades av panikångestattacker och av en djup depression. Han fick äta antidepressiva mediciner.

– Detta hände mig när jag var 25 år , året var 2010 och INGEN idrottare hade tidigare talat om psykisk ohälsa. Det var ett ämne som det inte skrevs om i medier och inga framstående personer hade talat offentligt kring detta.

Saknades förebilder
– Jag saknade framstående personer som talade kring ämnet och delade med sig av sina erfarenheter och kunskap för att hjälpa andra. Jag tog ett beslut att jag skulle blir den FÖRSTA idrottaren att dela med mig offentligt av min historia och allt jag hade varit med om för att på så sätt hjälpa andra, få dem att inse att det kunde hända vem som helst. Det var startskottet till resultatet av den öppna diskussionen vi idag ser om psykisk ohälsa.

– 10 år senare hade jag tagit mig igenom min psykiska ohälsa. Jag har familj och har utbildat mig samt inte minst föreläser. Jag har dessutom tagit ett SM-guld i höjdhopp, något som jag under många år trodde skulle vara omöjligt på grund av min mentala ohälsa.

Idag arbetar Linus Thörnblad aktivt med att uppmärksamma, förebygga och hjälpa personer med psykisk ohälsa

– Jag driver olika projekt, bland annat podden ”Idrottspsykologipodden”, TV-inspelningar och framför allt genom mina föreläsningar som riktar sig till alla målgrupper, för att må bättre och skapa hälsa.

Linus Thörnblad
Linus Thörnblad

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng