Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou är en proffsig, passionerad och prisbelönt föreläsare och moderator. Hennes nyfikenhet och driv har resulterat i att hon kan titulera sig som föreläsare, journalist, programledare, författare, dramatiker, skådespelare och människorättsaktivist. Sällan har uttrycket ”många strängar på sin lyra” passat bättre in än på Alexandra.

Alexandra Pascalidou
Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou


Alexandra Pascalidou är en proffsig, passionerad och prisbelönt föreläsare och moderator. Hennes nyfikenhet och driv har resulterat i att hon kan titulera sig som föreläsare, journalist, programledare, författare, dramatiker, skådespelare och människorättsaktivist. Sällan har uttrycket ”många strängar på sin lyra” passat bättre in än på Alexandra. 

Alexandra Pascalidou är en dynamisk, populär och påläst moderator som lämpar sig lika bra för svenska som internationella uppdrag eftersom hon talar svenska, grekiska, engelska, franska och spanska.

Alexandras föreläsningar

Alexandra skräddarsyr gärna sina föreläsningar men här är några förslag:

”Bli Ditt Bästa Jag”

Handlar om att bli den man innerst inne är. Om att mejsla fram sina särdrag, frigöra sin kreativitet och produktivitet och skapa mer liv i livet. Vi lär oss klassresenärens knep och framgångsfinter och konsten att förvandla nackdelar till fördelar: ”Jag hade alla nackdelar som krävdes för att bli framgångsrik – arbetarklass, fattig förortsunge, skilsmässobarn, flicka, invandrare. Om jag låtit någon annan skriva mitt livsmanus hade det garanterat gått åt helvete. Nu blev jag min egen manusförfattare och regisserade det liv jag vill leva.”

Mångfald & Inkludering

Handlar om konsten att värdesätta varenda människa. Om att pussla ihop potential och kompetenser och få företag, föreningar och verksamheter att växa och blomstra genom mångfald och inkludering. Den här föreläsningen är en skattkammare av konkreta tips och tricks och är en entusiasmerande resa från antikens Grekland till framtidens globala by.

Alexandra Pascalidou – Power Hour!

Det här är ingen vanlig inspirationsföreläsning! Det är en resa där du får träffa den viktigaste personen i ditt liv – dig själv.
Följ med på en resa som lär ut konsten att krossa glastak, betongväggar och bromsklossar och vända varenda motgång till tillgång och framgång.

Självkänsla vs självförtroende
Våga – ingen minns en fegis
Vänd dina motgångar till styrkor
Det personliga varumärket/din persona – vem vill du vara?
Det är dags att vi tar makten över våra liv, drar på oss kaptensmössan och styr skutan dit vi vill – mot våra egna mål och drömdestinationer. Hög tid att vi släpper taget om andras förväntningar och tar den plats som är vår. Det är dags att vi slutar tvivla på vår egen förmåga och istället rätar på ryggen!

Rikligt med erfarenheter

Alexandra har varit programledare för allt från Melodifestivaler till OS och debattprogram till dokumentärer.
Hennes tidigare uppdragsgivare sträcker sig från EU-Kommissionen till Skansen, från FN till Spotify och från The New York Times Democracy Forum till Tranås bibliotek. Hon vurmar extra för de utsatta, de som inte alltid hörs och syns och hon brinner för att göra världen till en bättre plats för flera.

Hon är bland ambassadör för Kvinna till Kvinna, Mentor Sverige, Terrafem och styrelseledamot i Stiftelsen Läxhjälpen.

Våren 2018 grundade Alexandra Den Nya Akademin – vilken bildades i svallvågorna av krisen i Svenska Akademien. Tillsammans med ett hundratal kulturarbetare skapades ett demokratiskt och inkluderande litteraturpris som fått stort internationellt genomslag.

Hösten samma år släppte Alexandra den Augustpriset-nominerade boken Mammorna, där läsaren får möta 20 mammor i Sveriges fattigaste och mest utsatta orter och ta del av deras berättelser om kamp, våld och kärlek.
Hösten 2021 gick Mammorna upp på Riksteatern; ett brännande drama om mammor som förlorat sina barn – och om kärleken som lever för evigt.

Meriter (urval)

2019 Årets kvinna topp 3
2018 Årets påverkare, Anders Carlbergs hederspris 2018
2018 Årets Talare Moderator (Talargalan)
2018 The Global Inspiring Women Worldwide Award
2018 Bellmanpriset (ett pris Stockholms stad delar ut till personer som arbetat för delaktighet och öppenhet som varit av stor vikt i vårt kulturliv.)
2018 S:t Eriksmedaljen
2017 5i12-priset
2016 Stora Feministpriset
2016 Nominerad till Stora Journalistpriset och Kristallen för ”Vi kallas tiggare” (SVT)
2015 Årets europé (Svenska Europarörelsen)
2014 Vem vill bli miljonär (skänkte 1 mkr till Kvinna till Kvinna)

Foto: Thron Ullberg

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng