– Om matsvinnet minskade till hälften av dagens nivåer skulle de flesta av världens, försörjnings-, miljö- och klimatproblem vara lösta, säger Andreas som skrivit boken Matsvinnet och som föreläser och bloggar.
Andreas Jakobsson har i över fyra års tid levt på mat som andra kastat och berättat om det i tv-program som Malou efter tio, Nyhetsmorgon och Go’kväll, och i tidningar som Aftonbladet, Allt om mat, ICA Kuriren och Sydsvenska Dagbladet.
I sina föredrag berättar han om det och om problemen och möjligheterna som matsvinnet innebär. En tredjedel av all mat som produceras hamnar i soporna och det mesta av den går hur bra som helst att äta.
Om matsvinnet minskade till hälften av dagens nivåer skulle de flesta av världens, försörjnings-, miljö- och klimatproblem vara lösta. Svinnet är både ett problem och en möjlighet.
Andreas fokuserar på egna erfarenheter av sopdykning, orsaker till svinn och lösningar.
I Andreas Jakobssons föredrag presenteras den allvarliga matsvinnsproblematiken och alarmerande siffror med en stor portion humor och häpnadsväckande bilder på märkliga dumpstringsfynd. Matsvinnet är ett problem, men samtidigt en möjlighet eftersom den innebär en potentiell resurs som är enkel att börja ta hand om. Det gäller såväl i livsmedelsindustrin som i det egna hemmet.