fbpx

Att bryta sig fri från andras och egna stämplar

Att bryta sig fri från andras och egna stämplar - intervju med Jenny Ström

Du är så mycket mer än den du tror du är! Det är ett av Jenny Ströms budskap och det går verkligen rakt genom skärmen när vi träffas över teams. Blicken ser igenom mig men jag känner mig inte skärskådad – det är hennes bakgrund och erfarenheter som gör att hon kan se så på mig. Hon är varm och mänsklig. Hennes budskap är viktigt för alla, du behöver inte ha en diagnos eller vara sjuk för att träffas i hjärtat. Att bryta sig fri från andras och egna stämplar och ta reda på vem du är tänder verkligen livsgnistan – Jenny hjälper oss att öppna ögonen.

Hon nådde sin egen botten när hon var i sitt livs form. Hon arbetade som personlig tränare, hade precis genomfört en svensk klassiker och Stockholm Triathlon där hon avslutade milen på 44 minuter. Där tog det stopp. Hon gick från superstark och snabb till svag och orkeslös. Hon diagnosticerades med multipel skleros. Trots sina kunskaper om hälsa och kropp var det nästintill omöjligt för henne att komma tillbaka efter sin utmattning. Hon förstod att hon själv ansvarade för sin egen lycka och att skylla på omgivningen var varken sant eller ärligt. Jenny rensade kalendern och började om från början.

Hon delar frikostigt med sig av sina perspektiv och ger många tips och råd, under samtalet kommer jag till egna insikter. Det klickar till inuti!

 

”Prestationsjunkie” är ett uttryck som du har använt och i samband med det uttrycket pratar du om att njuta mer av livet. Vilka tips skulle du ge till någon som känner igen sig i uttrycket och som vill just det – njuta mer av livet?

Våga stanna upp, våga pausa och verkligen lita på dig själv! Det här ständiga strävandet efter att skapa någonting, något som är svårt att greppa, någonting som är perfekt och som kanske inte ens finns gör att vi missar så mycket! Att våga pausa, skapa utrymme och landa gör att du kan hitta din väg istället för att uppfylla vad andra vill att du ska göra. Ställ dig frågan om din befintliga väg faktiskt är vad du vill.

Hade någon sagt det till mig för 10 år sen hade jag inte varit mottaglig och tänk att ”vadå, det är bara att köra!”. Så jag har gjort en otrolig förändring i mig själv med och det här kan låta klyschigt, men det är verkligen så sant att vi ska tillåta oss att stanna och reflektera över vad vi själva vill. Tipsen är att tagga ner! Våga vila och vara i varandet. Frigör tid i kalendern och tid inom dig själv. Så många säger att de saknar spontaniteten i livet det enda vi behöver göra är att skapa utrymme.

 

Finns det några missuppfattningar eller fördomar om att leva med en sjukdomsbild som du skulle vilja utmana och kanske spräcka hål på?

Jag är så oerhört tacksam för var jag är idag för så här har det inte alltid varit. Under en lång tid in i min diagnos mådde jag inte alls bra med både MS skov och utmattning, men med medicin och livsstilsförändring mår jag idag mycket bra. Det förmedlar jag för att ge hopp till de som mår dåligt. Att jag har MS och samtidigt mår bra går inte ihop för människor, de vill gärna boxa in mig i lådan som heter ”mår dåligt”. Det är säkert av godo men det stjälper mer än hjälper. Jag vill verkligen förmedla att det är möjligt att må bra trots sin sjukdom, jag har också tuffa dagar men jag ser dem med glädje ändå. Det är min approach till livet. Det är mycket härligare att vara glad! Det finns ju någonting bra i allt, eller hur? Attraktionslagen gillar jag, allt består av energier, din kropp, själ, känslor, träd, saker etc. Så även dina tankar. Du blir vad du tänker. Det jag sänder ut kommer tillbaka inte bara i tankar utan mitt sätt att vara och leva.

Vi måste sluta jämföra oss med varandra och sluta boxa in oss i olika boxar. Du är så mycket mer än din diagnos, ditt yrke, din yrkesroll. Sluta stäva efter det perfekta för det finns inte. Vem är du och vem vill du vara?

Ramarna som andra sätter runt oss blir tyvärr våra egna sanningar. ”Nej, jag kan inte – jag har MS (eller något annat)”, ramarna begränsar våra liv. Det vill jag utmana med att påminna om viljan och möjligheten att försöka. Om du vill bli en löpare så måste du börja någonstans – tio meter med raska steg är en början som kanske är passande utifrån dina förutsättningar.

Det gäller alla människor, det är så lätt att låsa sig bakom en fasad eller murar. Det handlar om att röja dina mentala hinder. Det är tankarna som sätter stopp.

Kanske kan vi våga utmana oss lite mer. Det är klart en utmaning när du kanske har smärta, är stel eller har någon annan problematik med din fysiska kropp. Men jag är helt övertygad om att du kan göra någonting och kanske det leder till mer motivation att fortsätta. På så sätt får du tillgång till hela din kropp. Din fysiska kropp behöver rörelse varje dag.

Om inte jag yogar så är jag stel som ett kassaskåp och har ont i min kropp. När jag började med yogan så kände jag hur jag fick kontakt med hela mig och det var som att synapser hittade tillbaka. När jag mådde som sämst trodde jag aldrig att jag skulle kunna träna eller springa igen.


Vad innebär balans i livet för dig?

Balans för mig är att få lagom dos av allt. Jag älskar att vara på toppen och precis som andra gillar jag inte att vara på botten – men jag har idag landat i att det är helt okej att vara där, men jag stannar inte där så länge. Jag kan liksom njuta av båda och jag vet att jag alltid kommer upp igen.

För mig är det viktigt att hitta balans varje dag men ordet tycker jag kan vara lite klyschigt emellanåt. För många människor kan det bli en strävan och då blir det jobbigt. För mig handlar det om att starta mjukt och lugnt, att känna in min kropp varje dag med hjälp av andetaget och meditation. Det behöver inte vara yoga, men jag sätter mig ner en stund och känner in hur jag faktiskt mår eller startar med en långsam promenad i skogen med min hund. Sen utgår jag från det när jag lägger upp resten av dygnet.


Vad är tankar för dig och hur bör vi hantera dem? Ska vi hantera dem? Ska vi lyssna på dem eller inte?

Tro inte på allt du tänker, det är väl min paroll! Jag har själv satt så mycket käppar i hjulet med tankar, bilden man själv skapar stämmer inte alltid med hur det faktiskt är. Jag tror tankarna finns där också för att lära oss någonting, men man får vara försiktig med de tankar man tror på. Jag lyssnar hellre på min magkänsla än påminna tankar. Jag sållar bland tankarna för att skapa lugn.


Du pratar ju en del om kraften i andetaget. Hur skulle du råda någon att använda kraften i andetaget för att förbättra sitt välmående?

Är det här helt nytt för dig så får andetaget inte bli forcerat. Det kan börja med att sätta sig och bara hitta sitt andetag, att känna det – för det kanske du inte ens har gjort. Sen styr du inte, du bara låter det komma och gå, mjukna i kroppen och se vad som händer. Sen förlänger du det i bröstkorgen tills du kommer till magen. Gärna liggandes med händerna på magen och med någonting under knäna. Det är viktigt att vara bekväm för då är det lättare att andas djupt.

Hitta förlängningen i andetaget, framförallt i utandningen. Pausa mellan in- och utandning. Magin ligger i att hitta lugnet mellan andetagen. Där finns kraften, energin, intuitionen och intelligensen som vi springer ifrån när vi forcerar våra liv.

Jag kommer ihåg att jag fick träningsvärk i början när jag djupandades!


Vad skulle du säga är de vanligaste utmaningarna som människor står inför när de försöker införliva motivation, fysisk hälsa och mindfulness i sina liv?

Vi tror att motivationen bara ska komma till oss utan att vi behöver göra så mycket. Det krävs ganska mycket för att göra en livsstilsförändring och det krävs tid. Det är oftast ett steg framåt och två steg bakåt, men lita på processen! Vi måste ha vilja för den tar oss längre än alla de här måstena. Försök hitta glädjen och viljan så kommer den föda motivation.

Många tror att en livsstilsförändring sker pang bom – nu ska vi göra allt! Vi lägger om kost och det är mat och det är mindfulness. Det konceptet tror inte jag på, jag tror mer på att välja ut några saker att jobba mot.

Jag var hela tiden missnöjd med mig själv med tankar som ”nu gjorde du inte det du skulle. Du är värdelös, nu käkar du godis också…”. Så jag skapade ett schema som jag visste att jag skulle klara av även under de dagarna som jag mådde som sämst. Då fick jag verkligen programmera om min hjärna och försöka lyfta mig själv för de saker jag faktiskt genomförde, 1km promenad fick vara träningen för dagen, att halva tallriken var full med grönsaker var också något jag klappade mig själv på axeln för. Steg för steg kunde jag öka successivt. Om dagarna gick åt helvete behövde jag se dem som lärdomar i stället, då tog jag mycket anteckningar – det tror jag är jättebra. Det sätter sig på ett annat sätt då, i stället för att bara prata om målen och vad det var som hände på vägen.

Ingenting kommer gratis, men motivationen kommer att växa när den väl börjat gro och när du känner att du är på rätt väg.

Vem är du och vem vill du vara? Det är tuffa och stora frågeställningar, men det handlar om att vara sann mot sig själv. Vad är dina ja, vad är dina nej? Det är viktigt att vara mindful.


Vad det innebär det att vara mindful för dig?

Att vara i sig själv, att vara sann mot mig själv, att vara i balans och vara grundad. Att göra en sak i taget.


Ryms de svåra känslorna i mindfulness?

Absolut! För mig handlar det om att omfamna alla känslor! Jag var expert på att ”säga att ALLT är bara bra” medan ryggsäcken bara blev tyngre och tyngre tills det inte gick längre, den ryggsäcken fylldes av allt som jag la lock på. Barndom, sorger.. Jag såg det som en svaghet att vara svag och alla mina känslor fick inte ta plats.  Jag skriver om den insikten i min bok också, för sen kom acceptansen för mig själv, min sjukdom och allt! Och när jag sedan hittade yoga och mindfulness så inbegreps även det svåra, så mindfulness inbegriper ALLT. Min svaghet blev min styrka och nu accepterar jag hela mig.

Är jag ledsen så visar jag det idag. Jag hade mycket ilska och var arg förut – det låg mycket rädsla i det också. Jag var inte i kontakt med mig själv och det tog sig uttryck i aggressivitet i stället. Mindfulness är allt det där men också förståelsen av att det just är känslor.


Du nämnde din bok Sjukt frisk, vilka insikter och lärdomar från din den skulle du vilja dela med dig av till den som läser den här intervjun?

Det största i min bok är att acceptera där du är i livet ed allt som hör till och att skapa utrymme. Var inte rädd för en förändring. Det är så lätt att man vill hålla hårt i det man alltid har varit, men om man skulle sätta sig ner och fundera och liksom skala bort, då hittar man sitt sanna jag. Det är jättehäftig men det kan vara en jättejobbig process. Det fina är att du kanske kommer tillbaka till saker du har saknat sen förr, som varit ditt kall som du kanske av olika anledningar tryckt ner.

Vad kan man vänta sig när man ska sitta i din publik?

Åh, du kan förvänta dig en inspirerande föreläsning med mycket skratt! Mycket redskap och tankeställare kring var du är i livet och vad du kan göra för att få lite mer WOW! En föreläsning eller ett pass med mig är alltid starkt motiverande och mitt mål är att du lämnar rummet lite sannare mot dig själv.

Jag berättar om min bakgrund och det berör, många blir träffade i hjärtat. Det är viktigt att bjuda in humorn, den är förlösande – men det är hårfint och måste balanseras på rätt sätt! Jag formar alltid mina föreläsningar efter vad min publik behöver och efter vad det finns för syften. Ibland tar vi några andetag tillsammans och går in på vad vi behöver som individer. Det är kraftfullt. Framförallt i grupp.


Finns det något mer som du vill att läsarna tar med sig?

Du är så mycket mer än den du tror du är! Det är så lätt att förlika sig med en diagnos, eller sin utmattning eller de olika rollerna vi har i livet. Våga utmana, våga ha tro på att det kommer att bli bättre. Vi måste ta bättre tillvara på oss själva.

 

Med de vackra och väldigt träffande orden avslutar vi vårt samtal, men du kan givetvis läsa mer om Jenny och anlita henne som föreläsare. Fortsätt läsa om Jenny:

Till Jenny Ströms profil

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng