Thomas Ravelli
Thomas Ravelli är föreläsare, moderator & idrottshjälte. Han skapade idrottshistoria när han räddade den avgörande straffen mot Rumänien i fotbolls-VM i USA 1994. Ett oförglömligt ögonblick under en fantastisk VM-turnering och sommar. Han vann 2014 års upplaga av Mästarnas Mästare, en värdig vinnare som har visat vilken stor personlighet han är. Han blev nog mest förvånad själv att han lyckades vinna. Med en stor portion glädje, ödmjukhet och värme vann 1994 års målvaktshjälte i VM i fotboll i USA mot Tommy Söderström finalen i Kroatien i SVT:s populära program.
Uppskattad föreläsare och moderator
I dag är han ute och föreläser och berättar om sina egna erfarenheter, vad gäller utveckling av individen inom gruppen. Thomas åtar sig även uppdrag som moderator och programledare vid olika typer av arrangemang och events. Thomas hjälper dig att utvecklas för att bli en bra medspelare som prioriterar det som är viktigast. Han är social, bjuder på sig själv, är rak och öppen i sin kommunikation. Han tycker att vi skall ha kul på jobbet och lita på att man själv bidrar. Han lär dig hur du kommer ur passningsskuggan och han är expert på lagkänslan och på att ta bort worst case-scenariot.
Personal- och kundaktiviteter
Thomas är en uppskattad föreläsare och moderator vid olika typer av personal- och kundaktiviteter. Han bjuder på sig själv och delar med sig av sina erfarenheter från sitt idrottande och från livet.
Olika upplägg
Beroende på upplägget och närheten till en fotbollsplan finns det också möjlighet att som avslutning ha en ”straffsparkstävling” där vi tillsammans kan drömma om sommaren 1994 och straffarna i USA.
Tidsåtgången ligger någonstans mellan 80-180 minuter beroende på upplägg.
Föreläser om komfortzonen
– Jag kallar mitt föredrag, Att befinna sig i komfortzonen, säger Thomas. I den negativa zonen ingår bl.a. ord som alibi-träningar, energiläckage och manana. Jag vill uppmärksamma åhörarna om dessa beteenden och tankar. För att vid ett senare skede se vad vi kan göra för att ta oss ur dessa invanda mönster och på så sätt utnyttja hela vår kapacitet, säger Thomas.
Exempel på frågeställningar
Thomas tar upp olika frågeställningar vid sina föreläsningar!
– Trygghet, är det lika med stagnation?
– Är vi rädda för förändringar? (på arbetsplatsen eller socialt)
– Hur skapar vi en positiv självbild?
– Hur gör vi oss spelbara?
– Hur gör vi för att springa de där extra metrarna? (utan omvägar)
– Att göra bäst resultat under press!
– Flyt- Vad är det?
– Carpe Diem! Lever vi i nuet?
– Vilken bild har du på dig själv? Vinnaren eller förloraren.
Thomas Ravelli om sin karriär
– Jag har spelat fotboll i nästan hela mitt liv. Åren 1982 till 1989 kombinerade jag fotbollen med ett vanligt jobb som resande säljare i ett tyskt dotterbolag. 1989 lämnade jag Östers IF för att bli fotbollsproffs i IFK Göteborg. Under 24 säsonger mellan -76 till -99 har jag utövat fotboll på elitnivå. Som 17-åring spelade jag min första match mot Hibernian i UEFA-Cupen. Under alla dessa år som spelare i en lagidrott har jag som jag ser det haft fördelen att ha en individuell position i laget som målvakt, säger Thomas.
Var rädd för att misslyckas
Den psykiska påfrestningen som t.ex. prestationsångest, rädsla över att göra misstag eller flyktbeteende har han fått leva med under dessa år. Det var i slutskedet av karriären som han förstod och översatte dessa känslor och tankar till något positivt. Med sina föredrag vill Thomas belysa och dela med sig av dessa tankegångar.
Programledare i TV
Thomas var under några år programledare i TV 4´s Stadskampen tillsammans med Staffan Ling och Sofia Eriksson.
Vad gör då Thomas?
– Jag uppmuntrar folk till att plocka bort skygglapparna som många av oss går omkring med. Ofta tror vi inte att vi räcker till eller att vi klarar av saker. Vi står och stampar på samma ställe för att vi inte vågar utvecklas. Jag försöker få folk att förstå att det inte är så farligt att göra bort sig, så länge man är positiv så klarar man det mesta. Bortse från tankarna som håller dig tillbaka och våga kliv ut ur feghetszonen.
Fick rådet att sluta
Det är faktiskt ett negativt råd som jag fick när jag var på en målvaktssamling när jag var 14 år. Under utvecklingssamtalet med min målvaktstränare så säger han:
– Det är lika bra att du slutar för du är så dålig att du aldrig kommer att bli något. Efter det samtalet ville jag bara visa att jag visst kunde och att han hade fel. Inför fotbolls-VM -94 fick jag också mycket kritik av folk som tyckte jag var värdelös, men det har aldrig stoppat mig, säger Thomas.
– Det gäller att lita på sin egen kunskap. Jag vill att folk ska gå därifrån med ett leende på läpparna och känna att de är duktiga och att de kan någonting, säger Thomas.
Meriter
143 A – landskamper.
430 Allsvenska matcher. (-79, -97)
8 SM – Guld -80,-81,-90,-91,-93,-94,-95,-96, ( Svenskt rekord)
1 Svenska Cupen -90.
VM – Brons -94 och EM – Brons -92.
Guldbollen -81. (Sveriges bäste spelare)
Svenska Dagbladets Bragdmedalj -94.
Världens näst bäste målvakt -94. Rankad 3:a i världen -95.
Århundradets idrottshändelse (Straffräddningen i VM 1994) – Idrottgalan 2001.
Sagt om Thomas:
– En mycket inspirerande människa som bjuder på sig själv!