Marianne Rundström
Marianne Rundström föreläser om synen på äldre och åldrande
Föreläsningarna i ämnet är oräkneliga och mycket efterfrågade. Marianne har också suttit regeringens delegation för senior arbetskraft som lämnade slutbetänkandet 2020.
Två decennier i Morgonsoffan har givit en fantastisk bredd, allt från partiledarutfrågningar, möten med makthavare till kultur, sport och underhållning och en stor vana vid uppdrag i Almedalen och liknande evenemang. Marianne har en enorm vana att leda samtal och utfrågningar, i olika sammanhang.
Sedan 2017 är hon sin egen och hon har fortsatt i samma breda spår.
– Jag ville pröva nytt på egen hand, på frilansbasis. Jag har t.ex. varit moderator för SNS Samhällsutbildning för höga chefer, agerat moderator och debatt- och samtalsledare under många olika semiarier inom vitt skilda områden, från Finanspolitiska rådet till exempelvis invigningen av Ersta nya sjukhus, säger Marianne som vi nu kan erbjuda via SAJ.
– Bokbranschen är och har varit en särskild nisch där jag lett otaliga författarsamtal på litteraturfestivaler, bokmässan och förlagens egna presentationer. Jag sitter också sen många år tillbaks I Augustprisjuryn, säger Marianne.
Bok om ålderism redan 2016
2016 kom den egna boken ”Passe´ – de ofrivilliga pensionärerna”, som blev lite av ett startskott för den alltjämt heta frågan om ett förlängt arbetsliv och synen på äldre och åldrande.
Varför ska en fullt frisk och pigg människa, som inget hellre vill än att fortsätta jobba, tvingas gå i pension? Idag lever vi allt längre.
Forskning visar att dagens 67-åringar är som 57-åringarna var för ett par decennier sedan, trots det är pensionsåldern i princip densamma som för hundra år sedan, när bara ett par procent levde till sin pensionsdag. Vi lever allt längre – och det är inte gratis. Fler behöver bidra under längre tid om pensionspengarna ska räcka.
Men då måste också arbetslivet välkomna den som frivilligt vill stanna kvar på jobbet och fortfarande har förmågan att arbeta.
Föreläser om synen på äldre och åldrande
Föreläsningarna i ämnet är oräkneliga och fortfarande mycket efterfrågade. Marianne har också suttit regeringens delegation för senior arbetskraft som lämnade slutbetänkandet 2020.
Lämnade SVT men inte TV
Hon lämnade SVT efter mer än två decennier, men har inte lämnat TV-mediet. 2020 programledde hon UR-serien ”Försök inte lura mig” – om bedrägerier på nätet och var programledare under tex Svenskt Näringslivs TV-sända Återstartsdag 2020. Liknande uppdrag väntar Marianne under 2021.
Programleder podd
På de vindlande media-stigarna finns också Podden ”Mogna Röster”, där Marianne är programledare.