fbpx

Jessika Sillanpää

Jessika Sillanpää är en engagerad föreläsare, konsult och sorgbearbetare som riktat in sig på att förebygga psykisk ohälsa, utanförskap och kriminalitet. Hennes drivkraft härrör från en djupt personlig erfarenhet av att ha vuxit upp i en familj där en förälder blev dömd till fängelse för mordförsök på den andra föräldern år 2012. Denna svåra situation inspirerade henne att inleda en positiv förändringsprocess inom samhället.

Har du någonsin vaknat upp helt svettig med tårar i ögonen och gått från skräck och rädsla till att pusta ut och känna tacksamhet? ”Vad skönt, det bara var en mardröm!”. Hur skulle det vara om du vaknade, tänkte så för en sekund och sedan insåg att skräcken och ångesten baserar sig på verkliga händelser ur ditt eget liv?

Den verkligheten levde Jessika. År 2012 blev då 19 åriga Jessikas pappa dömd för mordförsök på hennes mamma.

Hur tar man sig igenom en sån sak utan stöd och nationella riktlinjer från myndigheter och samhället? Hur påverkar ett våldsbrott familjen och anhöriga? Går det att läka från ett sådant trauma och hur bemöter vi och stöttar denna målgrupp på bästa sätt?

Jessika Sillanpää

Jessika Sillanpää är certifierad sorgbearbetare som är den enda evidensbaserade metoden för sorger och förluster i världen, hon jobbar även med ABRT (Advance Blockage Release Therapy), och hennes arbete har hjälpt flera barn, ungdomar och vuxna i deras känslor och trauman.

Föreläsning med Jessika Sillanpää

Hur påverkas anhöriga av brott och vad vet vi om målgruppen?

En föreläsning som ger ökad förståelse för barn och anhöriga som påverkas när en förälder blir dömd till fängelse. Jessika delar sin egen berättelse med förstahandserfarenheter och diskuterar möjliga konsekvenser samt hur dessa kan förebyggas.

Föreläsningen anpassas med inslag av workshopmoment som är relevanta för den specifika organisationen. Föreläsningen är ett verktyg till att förebygga kriminalitet, utanförskap och psykisk ohälsa och hittar idéer/lösningar/actions som blir greppbart och relevant för er organisation. Utrymme finns att diskutera era utmaningar vilket stärker kunskapen och kännedomen kring målgruppen inom organisationen, något som i sin tur kan leda till bättre stöd och bemötande.

  • Fanns tecken på våld innan brottet?
  • Vilka känslor kan man som barn ha gentemot sin förälder?
  • På vilka sätt hanterar barnen situationen?
  • Vilka livsval står ett barn, familjemedlem och anhörig till en brottsling inför?
  • Vilket ansvar landar på anhöriga när en familjemedlem frihetsberövas?
  • Vilken stöttning fanns och finns från myndigheter och samhället? Vad kan göras bättre?
  • Vilka konsekvenser står vi inför om vi missar stödet till denna målgrupp?
  • Vilka var fallgroparna och vad var egentligen framgångsnycklarna till läkning?

Workshop

Sorgbearbetningsworkshop En workshop som ger insikt i sorgens natur och hur oförlösta känslor kan påverka både privat- och arbetslivet. Workshopen inkluderar en föreläsning med evidensbaserat material om sorg och förluster, individuella och gruppbaserade övningar samt avslutas ofta med en guidad meditation och visualiseringsövningar.

När vi samarbetar med människor är det av lika stor vikt att vi tar hand om vårt eget välmående som andras. Prioriterar ni personalens välbefinnande, gruppdynamik och arbetsmiljö? Den här workshopen utgör en perfekt mix av en föreläsning baserad på evidens kring sorg och förlust. Den inkluderar individuella övningar som främjar den enskildes personliga utveckling, samt gruppbaserade aktiviteter och delningar som fördjupar gruppdynamiken och samhörigheten

 

Uppmärksammad i TV och TEDx

Jessika har även delat sina insikter som TEDx-talare i föredraget ”We Need to Take Better Care of Children Impacted by Crime”. Det är ett av de första talen i världen som belyser barnperspektivet när en förälder döms till fängelse. Hennes målsättning sträcker sig långt, hon vill förändra nationella riktlinjer för stöd till anhöriga av brott på global nivå, med målsättningen att minska kriminalitet, utanförskap och psykisk ohälsa.

Hon har blivit intervjuad i TV4-soffan hos Malou efter tio, blivit intervjuad av BBC UK, representerat Skandinavien i Nederländerna som 1 av 3 världsfinalister i Business for good award 2022.

 

Genom sitt arbete strävar Jessika efter att öka kunskapen och medvetenheten om denna målgrupp inom organisationer, vilket i förlängningen kan rädda liv och skapa en bättre framtid för de berörda.

 

 

Jessika Sillanpää Föreläsning
Jessika Sillanpää

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng