Göran Everdahl föreläser om vad vi kan lära oss om svenskar och chefer från Gudfadernfilmerna
Göran Everdahl är känd från radions Spanarna och SVT:s Gokväll och har i många år arbetat som filmrecensent och expert på både populär och finkultur.
Han håller föredrag om vad vi kan lära oss om chefer från Gudfadernfilmerna, men också om oss svenskar.
Med utgångspunkt i sin ”Boken om lagom” frågar han sig om vi är så lagom egentligen – och om själva ordet lagom är underskattat? Allehanda framtids- och trendfrågor finns också på Görans repertoar.
Leder debatter och samtal
Han leder även debatter och samtal – under Almedalsveckorna 2017 och 2018 om till exempel hållbarhet i framtiden.
Om boken – Boken om lagom (Norstedts 2018)
Lagom, det svenska uttrycket för ”inte för mycket, inte för lite”, sprider sig som en löpeld över världen. I en tid där tidsbrist och strävan efter perfektion regerar har lagom kommit att hyllas som ett sätt att leva balanserat och hållbart.
Här går Göran på djupet med begreppet lagom och vilka uttryck det tar i våra liv. Det är underhållande, intelligent och med ett särskilt öga för detaljer i våra traditioner, populärkultur och historieskrivning.
Han beskriver Landet Lagom med milstolpar som mellanöl, nigstrejk och kärnkraftsomröstning. Själv kommer han ut som jojobantare och lydig sopsorterare samt granskar vårt förhållande till svenska hjärtefrågor som fikabröd, Ingmar Bergman och fredagsmys. Han tar upp aspekter på rättvisa och privatmoral, beskriver demokratiseringen av svenskt mode och ger en mängd praktiska tips, till exempel på hur man kan vara lagom miljösmart.
Göran liknar lagom-tillståndet vid en personlig livsstilstermostat. Långt från perfektion, men med en okej balans mellan jobb och hemliv, hälsa och frosseri, glädje och allvar. Just så blir lagom bäst.
Boken kommer även att ges ut på engelska med titeln ”The Book of Lagom”.