fbpx

Tack Börje.

Börje Salming avled i sitt hem torsdag 24 november 2022.
Tankarna går till Börjes familj.
Vila i frid Börje. Ljusa minnen.

Stefan och Anna Jonsson

B10 augusti 2022 meddelade Börje via Toronto Maple Leafs följande;

– Jag har fått nyheter som skakat om min familj och mig. De tecken jag fått på att något varit fel med min kropp visade sig vara ALS. Allting förändrades då på en gång. Jag vet inte hur framtiden kommer bli, men jag förstår att jag kommer få möta utmaningar som är större än de jag fått förut.

– Börje Salming, 2022

Så löd meddelandet som kom som en chock får många och tankarna gick givetvis till Börje och hans familj.

– Vi hade ett samarbete med Börje som nu inte finns med oss längre. Vi väljer att ha kvar en minnessida och sprida information om Börje Salmings ALS-Stiftelse via vår webbsida och i våra olika kanaler. Det är det minsta vi kan göra, säger Stefan Jonsson på SAJ.

Läs om Börje Salming ALS-Stiftelse här; https://borjesalmingstiftelse.se/
Följ stiftelsens arbete på webbsidan och på Instagram

Efterfrågad i en mängd olika sammanhang
– Vi fick förfrågningar att Börje skulle medverka i olika kampanjer, TV-serier, poddar och när han fyllde 70 år kontaktade statsminister Stefan Lövfen oss på SAJ för att gratulera Börje, säger Stefan Jonsson på SAJ.

Om Börje
Börje Salming spelade 17 säsonger i världens tuffaste liga, NHL. De värderingar han uppfostrades med levde han med under hela sitt liv.. Det är sådan han var. Kvalitet serveras inte på ett silverfat, utan på en samisk träbricka snidad i svett och blod. Som hockeyspelare tog han alla låga skott med kroppen och överlät de höga till lagets målvakt. Så var han på isen.

– Inte förrän Salming kom hit insåg vi hur speciell han var. Så uttryckte sig Toronto Maple Leafs talangscout Gerry McNamara, som ansåg att den enda liga Börje Salming borde spela i var NHL.

Börje sa ja till den övertygande talangscouten, som senare skulle bli vd för Toronto Maple Leafs. 1973 flyttade Börje till Toronto tillsammans med Inge Hammarström.
McNamaras ord påminner oss än idag om vad som var att vänta. 

Börje Salming var aldrig en dussinspelare. Hans bakgrund hade lärt honom att alltid leverera och aldrig ge upp, oavsett hur mycket det kostar. Även om man har sytt mer än 500 stygn och förlorat 50 % av synen på ena ögat kliver man ut på isen, täcker skottet och gör allt man kan för att laget ska vinna. Det är en överlevnadsmentalitet – en mycket sällsynt läggning och samtidigt ett mycket tydligt varumärke för en sameättling.

Följde i sin storebrors fotspår
Allt började hemma i Kiruna. Staden, som fått sitt namn av fjällripan, är känd för den stora järngruvan mellan bergen Luossavaara och Kiirunavaara. Här följde Börje i sin storebror Stigs fotspår och började spela ishockey. Senare gjorde bröderna Salming stort intryck på de större hockeyklubbarna, som värvade dem till elitserien. Börje skrev på för Brynäs IF 1970 och vann elitserien både 1971 och 1972. Mitt i all denna framgång ville även det svenska landslaget ta del av den blivande hockeylegendarens tjänster.

Stående ovationer i Canada cup 1976
Resten är historia. Lapplänningen tog sig an alla utmaningar han ställdes inför under sina 17 år i NHL. Börje banade även väg för andra lovande europeiska hockeyspelare. Han hade gång på gång visat kanadensarna vad den samiska mentaliteten gick ut på, och flera gånger konstaterat att ”det som inte dödar härdar”. I 1976 års Canada Cup fick han en stående ovation av publiken som aldrig ville ta slut. Hemma i Sverige häpnade människor över vad de just hade sett på tv.

Tack vare instinkten, drivkraften och styrkan i det samiska arvet var Börje en person man vände sig till när det blåste hårt. Dessa egenskaper har också gjort honom till en legendar i både Kanada och Sverige, idag och under all överskådlig framtid.

Tack för allt Börje.
Foto: Stefan Jonsson / Hjo (c) 2022 –