fbpx
Anna Almberg, expert inom kommunikation

Månadens reportage – vi lyfter fram en riktigt intressant trio, nämligen Jonna Nyberg, Johan Olsson och Thomas Bodström!

I denna månads härliga nyhetsläsning får vi ta del av tre riktiga eldsjälar! Lär känna Jonna Nyberg, vår retorikexpert, som bland annat föreläser om härskartekniker och utbildar i presentationsteknik.

Vi får ta del av Johan Olssons tekniker för att lyckas med det omöjliga och sist men inte minst har vi Thomas Bodström som har haft en fantastisk och minst sagt unik karriär som bland annat allsvensk fotbollsspelare! 

boka forelasare

8 + 9 =

15 + 8 =

Tre frågor till Jonna Nyberg

1. Du är expert på retorik och föreläser, håller workshops och utbildar i ämnet. Hur kom du i kontakt med retoriken, som idag är ditt yrke?

Så länge jag kan minnas har jag skrivit mycket – älskar språk och kommunikation i alla dess former. Retorik som språkvetenskap kom jag i kontakt med på Södertörns högskola när jag studerade på Retorikkonsultprogrammet. Efter tre år fick jag en fil.kand i retorik och kort därefter började jag föreläsa och utbilda i ämnet.
Det sociala samspelet mellan människor har alltid intresserat mig och när jag skriver mina utbildningar och föreläsningar gör jag det med nyfikenhet och fokus på vilka kommunikativa utmaningar som finns därute. Jag gillar att leda projekt, från idé till handling, från behov till färdig utbildning.

2. Vad har du själv för nytta av dina kunskaper i vardagen?

Det skapar förutsättningar för bra samtal, att kunna lyssna medvetet och också kunna framföra mina åsikter väl underbyggda. Jag tycker mig ha förmågan att kunna känna av och läsa av de jag möter på deras kroppsspråk och sätt att tala. Det gör att jag kan anpassa min kommunikation som i sin tur skapar trovärdighet och tillit. Risken för missförstånd och konflikter minskar med kunskaper i argumentation.

Retoriska kunskaper är starkt kopplat till självförtroende och självkänsla, att våga säga ja och att våga säga nej. Därför kommer min ständiga ståndpunkt vara att Sverige ska återinföra retorik som ett basämne i grundskolan. Retoriska kunskaper är många gånger livskunskap och just därför blir kunskapen också ett sätt att vara på vid sidan av de teoretiska verktygen och metoderna.

3. Varför ska företag och organisationer boka en föreläsning eller utbildning med dig?

Idag är de allra flesta yrken kommunikationsyrken och det ställs allt högre krav på en fungerande kommunikation internt och externt. I arbetslivet och privat har vi behov av att vara tydliga med vad vi vill och kan – samtidigt som det är viktigt att nå fram och uppfattas som trovärdig. Inom ämnet retorik finns teorierna, metoderna och verktygen för att du ska uppnå syftet med din kommunikation. Det finns både en frihet och ett ansvar för att kommunicera på ett sätt där vi själva skapar förutsättningar för hur vi vill uppfattas och påverka andra människor.

Ämnet retorik bjuder in till både personlig och professionell utveckling. Med retoriska kunskaper kommer du att öka din självkännedom, utveckla dina kommunikativa förmågor och samtidigt skapa nya förhållningssätt till både språket och andra människor.

När du kliver in i retorikens värld vill jag göra din upplevelse lättillgänglig, konkret och anpassad. Att du känner dig inspirerad och motiverad att fortsätta växa. Och för mig är det retorik när den är som allra bäst.

johan olsson

Johan Olsson

Johan Olsson är längdskidåkaren som tog VM-guld vid femmilen i Val di Fiemme 2013, en av de främsta prestationerna i svensk idrottshistoria. Bakom detta låg hård träning och en extrem viljekraft. Enligt Johan var mental träning en stor anledningen till att han vann loppet. Nu finns chansen att få lyssna på Johan när han föreläser och berättar om sin karriär, hur han har tacklat motgångar, hur han har lyckats, hur det var att lämna familjen i åtta veckor och leva och träna som en eremit samt hur han tänkte i ledningen av femmilen i Falun 2013.

”Intressant att höra Johans berättelse kring vilka faktorer som har gjort att han har kunnat arbeta på ett målmedvetet sätt för att nå sina mål.”

”Johan är ingen vanlig föreläsare och det är det som är en del av charmen. Han balanserade det hela på ett bra sätt.”

”Att vilja och mod är två faktorer som spelar stor roll för hur lyckosam man blir i sin strävan att nå målet man satt.”

Thomas Bodström

Förutom föreläsningen POLITIK, NÄRINGSLIV OCH MEDIA – vem har egentligen makten? Så föreläser Thomas även om Framgångar och motgångar i yrkeslivet samt inte minst om Alzeimers – den skamfulla sjukdomen som hans mamma drabbades av.

POLITIK, NÄRINGSLIV OCH MEDIA – vem har egentligen makten?

Thomas har arbetat sex år som justitieminister och fyra år som ordförande i justitieutskottet i Riksdagen. Han har därför stor erfarenhet hur politiken fungerar bakom kulisserna, där de stora striderna inte är mellan utan inom partierna. Vidare kan han berättat om hur samspelet mellan politiken och näringslivet fungerar – både på statlig som kommunal nivå. Därutöver har han en god inblick i vilken roll media har. Föredraget handlar om hur Sverige fungerar idag med de olika aktörerna och vem som har den egentliga makten.

FRAMGÅNGAR OCH MOTGÅNGAR I YRKESLIVET

Thomas har haft flera olika karriärer: fotbollsspelare i Allsvenskan, advokat, författare till elva böcker samt justitieminister. Han har under sitt yrkesliv fått vara med om både fram- och motgångar. När man arbetar på hög nivå får man uppleva mycket intressanta saker fast också uppleva hur ensamt det kan vara på toppen. I föredraget berättar han hur man ska förvalta framgångar på bästa sätt. Men det handlar också om hur man tar motgångar och vänder dem till sin fördel.

ALZEIMERS – DEN SKAMFULLA SJUKDOMEN

Thomas hade en mycket nära relation med sin mamma Vanja under sin uppväxt. Hon trodde alltid på honom i alla situationer och var en viktig person i hans karriär. Vanja avled i maj 2017, bara några dagar före sin nittioårsdag. Under de sista åren av sitt liv levde Vanja med sjukdomen Alzeimers och försvann bort bit för bit. Thomas har skrivit en bok om hennes liv: ”Det man minns”. Alzeimers brukar också kallas de anhörigas sjukdom. Thomas berättar hur det drabbade honom, hans syskon och inte minst hans pappa. Det handlar om att fatta svåra beslut, ja, hur man hanterar olika situationer där man har blivit förälder till sin egen mamma.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng