fbpx
Anna Almberg, expert inom kommunikation

I denna månadens reportage får vi ta del av nyheter och spännande läsning från fyra föreläsare!

 

5 + 3 =

5 + 2 =

thomas ek

Charlie Eriksson

Under åren har han arbetat aktivt för att lyfta fram det tabubelagda ämnet psykisk ohälsa från källaren till finrummen.

Charlie kunde aldrig idenfiera sig som en person som levde med psykisk ohälsa – ett ämne som många undviker att prata om. Han var inte en person som kunde bli deprimerad, han var ju en ambitiös, sportig kille med många vänner, bra framtidsutsikter och många bollar i luften. 

Det fanns flera signaler på att något var ordentligt fel. Jag började tappa motivationen på område efter område, och mitt humör var som en bergochdalbana. Ena dagen var jag jätteglad, för att nästa dag bara må skit, berättar Charlie.

Men den oerhört utbredda okunskapen – och kanske även förnekelsen – om psykisk ohälsa var det som höll på att kosta honom livet. ”Jag ville inte identifiera mig som deprimerad”, säger Charlie.

När en fullsatt lokal med 450 gymnasieelever är så tyst att man kan höra en knappnål falla, då är det världsklass

”Charlie Eriksson trollband en fullsatt Teater Forum i Köping på onsdagskvällen med ett ämne så känsligt att det nästan är otänkbart att tala om”

”Den bästa föreläsningen någonsin, kände igen mig mycket och tårarna bara rann”

”Jag önskar att jag fick se Charlies föreläsning när jag var ung”

Nour El Refai

Nour är skådespelare, föreläsare och komiker, kanske mest känd från Parlamentet och Melodifestivalen. Men hennes resa har inte varit spikrak mot toppen. I sin föreställning ”En komisk depression” berättar hon om sin ångest och hur det är att växa upp i samhällets absoluta utkanter i en fattig invandrarfamilj.

Nour El Refai är av libanesisk och syrisk härkomst, men flyttade med sin mor till Sverige vid några månaders ålder. Fadern övergav familjen några veckor efter moderns ankomst, varefter hon växte upp med modern på Norra Fäladen i Lund.

”Jag har längtat efter att spela min föreställning igen. Det är så jag bearbetar min ångest. Jag berättar om den. Skämtar om den. I det allra mörkaste behöver vi skratta, annars går vi under”

David Lega

David Lega


Idag är David kommunalråd i Göteborg, en framgångsrik politiker och en mycket uppskattad föreläsare.  Han är en av landets mest eftertraktade föreläsare inom ämnen som personlig utveckling, positivt tänkande, bemötande, entreprenörskap och ledarskap. David föreläser för näringslivet, kommuner och inte minst i organisationer.

Delade ut hederspris under Paralympics 2018 i Sydkorea
David delade ut ett hederspris vid Paralympics, em utmärkelse han själv fick som aktiv fick under de paralympiska spelen i Atlanta.

Även under sin talarkarriär har David Lega har fått flera fina utmärkelser. Bland annat har han blivit utsedd Årets talare 2004, “Framtidens ledare” 2005 och den förste svensken att bli ”The Outstanding Young Person of the World”.

”– Att föreläsa ger mig en unik möjlighet att faktiskt möta mina tittare och läsare och att förklara ett av Europas mest gåtfulla länder. Tusentals svenskar älskar Italien, men förstår inte hur ett sådant land över huvud taget kan fungera.
Jag gör mitt bästa för att reda ut det. Resultatet är överraskande och roligt, säger Kristina Kappelin, journalist, utrikeskorrespondent i Italien och författare som föreläser, berättar och kåserar om Italien.”

johan olsson

Navid Modiri

Han har samlat in 50.000 med hjälp av sina Facebookkompisar för att spela golf med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, sommarpratat i P1 om att ”Allt är påhittat” och tillsammans med Svt och UR låst in 8 unga människor i programmet ”Diktatorn” för att undersöka vad demokrati egentligen är. Navid har startat initiativ som Sverige 3.0, Integratörerna, Samtalsaktivisterna och Facebookgruppen ”What do you need help with today buddy?”

2009 fick han Stora bloggpriset för sin blogg ”365 saker du kan göra”, vann priset som årets kommunikatör och blev nominerad till Stiftelsen Konungens ledarskapspris.

– ”De senaste åren har jag spelat golf med meningsmotståndare, ätit lunch med kvinnliga imamer, intervjuat islamofober, blivit kompis med före detta nazister och druckit kaffe med före detta buddhistiska skogsmunkar för att försöka hitta mitt lugn igen. Jag har ägnat otroligt mycket tid åt att samtala med människor som inte tänker, tycker eller känner som jag.

johan olsson

Therese Albrechtsson

 

Therese har snart föreläst 1 000 föreläsningar sedan sin första föreläsning för tolv år sedan. Hon har föreläst i 12 länder för så väl stora som små företag, organisationer, skolor och kommuner.

Therese Albrechtson har föreläst nästan 1 000 gånger i tolv (12) länder om bl.a. entreprenörskap, mod och positivt tänkande! Nu är Therese högaktuell med en ny bok som handlar om vår tids största utmaning, livspusslet! Hon har ställt sig själv och andra kvinnor frågan om det går att kombinera föräldraskap med karriär och ett “perfekt yttre”. Therese är nu klar med boken ”Dålig mamma…eller superkvinna?” efter ca 1,5 års studier av forskningsrapporter, litteratur och framförallt massor av djupintervjuer med kvinnor som försöker kombinera barn och karriär.

Therese har intervjuat allt ifrån Sveriges maktelit till framgångsrika entreprenörer, näringslivsfolk, politiker, sportstjärnor till nöjesprofiler. Som grund har hon sin egen erfarenhet av hur det är att vara mamma och karriärkvinna i ett av världens mest jämställda länder. Hon har intervjuat bl.a. Camilla Läckberg, Ebba Busch Thor, Jessica Almnäs, Annie Lööf, Elaine Eksvärd, Anna Kindberg Batra och Hedvig Lindahl.

Fyll i formuläret och ange ”Therese” i meddelande-rutan för att vara med i utlottningen av Therese Albrechts nya bok!

Vi kommer inte att spara dina personuppgifter till något annat än det som utlottningen kräver.

10 + 9 =

SVAR DIREKT – NÄR DU VILL BOKA FÖRELÄSARE ELLER MODERATOR!

Du kan även ringa 0500 – 42 86 02 eller mejla info@saj.se

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng