fbpx

Pieter ten Hoopen

,

I allt jag gör är den röda tråden storytelling, jag brinner för det, att berätta, säger Pieter ten Hoopen.

– Jag tittar ner från den öppna helikopterdörren och betrakta det vackra men extremt ruffa afghanska landskapet. I samma stund börjar helikoptern stiga och snabbt manövrera sig, vi blir beskjutna, berättar fotografen Pieter ten Hoopen.

– Min afghanska kontakt, General Ghori skakar på huvudet och för honom är det bara en händelse som så många andra. Några minuter senare landar vi i ett opiumfällt utanför det lilla samhället Marja som precis har blivit intaget av de allierade trupperna efter hårda strider med talibanerna.

– Jag börjar fotografera vardagslivet men måste skyddas av soldater.
– Det finns prickskyttar kvar, berättar soldaten närmast mig, så jobba snabbt du!

Detta är ett litet fragment från Afghanistan och hur Pieters vardag kan se ut på ett av hans jobb som fotograf. Under det senaste tio åren har han skildrat krig, katastrofer, dokumenterat oljemaffian i Irak, men mest av allt fotograferat vardagslivet på olika platser i världen. Vardagsliv som är präglat av mycket smärta och ondska men även med mycket kärlek och värme.

1999 flyttade Pieter från Nederländerna till Sverige för att studera bildjournalistik.

– Det var kärleken till landet Sverige som jag gjorde att jag flyttade,  säger Pieter  som började jobba som fotograf på Dagens Nyheter 2002 efter sina studier.

– För att kunna berätta den berättelsen som jag brinner för insåg jag kanske snabbt att måste börja jobba som freelansfotograf. Att komma människor nära som fotograf tar tid och det finns ingen tid på redaktioner. I allt jag gör är den röda tråden storytelling, jag brinner för det, att berätta, säger Pieter.

Rikligt belönad
Ten Hoopen har belönats tre gånger som årets fotograf i Sverige, vunnit tre gånger pris i den prestige fyllda tävling World press Photo samt Picture of the year i USA 2 gånger samt ett flertal andra internationala utmärkelser. Hans jobb har blivit publicerat över hela världen  i tidskrifter som Time och Le Monde . Förutom hans egen fotografi är Pieter en flitigt bokat föreläsare och workshop hållare över hela världen.

Två böcker
Hans första bok Stockholm kom ut hösten 2010 och är en personlig fotografisk skildring av staden Stockholm. En berättelse om relationer och frånvaron av den. En berättelse om längtan men kanske mest av allt en längtan att bli sett.
Pieters andra bok kommer ut hösten 2011 och är en fotodokumentation av det lilla samhället Hungry Horse i USA, Montana. En skildring gjort under sju år av det lilla samhället som är långt från den vanliga bilden av USA.

Föreläsningar
Pieter är en eftertraktad föreläsare i Sverige och internationellt. När han föreläser och håller i workshops så är hans bilder alltid en central del i hans sätt att berätta.

Pieter föreläser bland annat om;

Flykt
Vad innebär det för en människa att lämna sitt hem och varför väljer man att fly?
– En skildring av Pieter som är resultatet av många års erfarenheter av att jobba i krigsområden och hans arbete med flyktingar i Sverige.

Från Rädsla till Frihet
Ett personporträtt av fotografen Pieter ten Hoopen och hans arbete. Han föreläser och visar sina bilder av oljemaffian i Irak och hans fanatiska letande efter en osynlig stad i Ryssland .
Detta är en personlig föreläsning av Pieter då han berättar om vägen ur en depression och letande efter en identitet och syftet med livet. Efter många år som hade blivit styrt av rädslor, ångest hittar han ett sätt att kontrollera sin rädsla och dödsångest.
– Den här perioden i mitt liv gav mig modet att kunna jobba som jag gör idag, säger Pieter.

Att jobba under hot
Hur är det att jobba i extrema fårhållande och hur klarar man denna påfrestning?
– Under denna föreläsning tar Pieter upp olika händelser under hans olika uppdrag som fotograf i krigsområden.

Språk: Engelska och svenska.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng