fbpx

Maximillian Lundin

Maximillian Lundin

PLANTEFFEKTEN – Vad händer om man stoppar in plantor lite överallt i livet, undrar Maximillian som nu finns tillgänglig som föreläsare.

Planteffekten
Vad har dem för effekt på oss och på planeten? När vi vet att det är bra att äta plantor för klimatet och för vår hälsa,  varför är det så många som blir så arga och står emot? Plantor har ju funnits på jorden längre än vad vi har funnits så de har ju funkat för oss i snart 150.000år som vår huvudföda. Men det får inte liksom fäste i vår vardag när vi planerar i all hast vad vi ska äta.

På väg att förlisa ombord på lyxyachten
– Sedan jag höll på att förlisa utanför Frankrikes kust 2004 har jag fokuserat på att leva så mycket som möjligt och så bra som möjligt. Allt eftersom åren har gått så har det kristalliserat sig mer och mer. Från att levt ett resande liv i sus och dus så är jag på en helt annan plats idag än då jag valde att avbryta mitt liv på lyxyachten efter vi med nöd och näppe tagit oss iland den där julinatten i Toulon, säger Maximillian.

– Från att skryta om hur lite man behöver sova och hur mycket man kan dricka så handlar fokus idag om att spendera tid med mina döttrar, springa mer än de flesta jag känner och övertyga så många som möjligt så fort som möjligt att äta så mycket plantor som möjligt, säger han.

Nyfiken kock
Som kock var han alltid nyfiken på att veta mer om alla råvaror och tekniker han använde sig av.
– Det skulle bli en bra egenskap när jag valde att helt släppa animaliska produkter i min kost och leva på enbart baljväxter, gryn och grönsaker. Det behövdes en mental omställning för att förstå vad som var viktigt att tänka på. Jag har lagt ner oerhört mycket tid att ta reda hur vi som invånare på denna planet ska kunna fortsätta att njuta av vår mat men utan att anstränga naturen i så hög grad som vi gör idag, säger Maximillian. 

Vegansk mat
Hans utgångspunkt var att se vad som hände om han la sina kock-ögon på det veganska köket som fanns då och försöka hitta en god, hållbar, lönsam och ekologisk väg framåt som alla kunde ta del av. Utan pekpinnar. – Detta har lett till att jag har hållit kurser och föreläsningar för tusentals kockar genom åren, anlitats av några av våra största matföretag för att ta fram strategier och produkter på plantor, lagat mat i tv i ett av de största programmen, skrivit 4 kokböcker, producerat en radioföljetong, leveraret otaliga recept till tidningar och magasin och framförallt pratat och smörat för så många personer med makt (sk stakeholders) som jag bara hunnit med för att få de att förstå vad effekten av att stoppa in plantor i deras verksamheter  

Så kan plantor bidra med en hållbarare miljö, godare mat, förbättrad hälsa, färre sjukdomar, gladare medarbetare och ökad lönsamhet?
– Mitt svar är Ja. Och 99% av alla jag får chansen att prata med instämmer, säger Maximillian.

Om Maximillian
Maximillian är 41 år på pappret, men 30 år i kroppen om han själv får gissa. Han är född och uppvuxen i Helsingborg, men flyttade därifrån direkt efter gymnasiet för att börja jobba på finkrogar i Göteborg, Oslo och till sist Stockholm. Däremellan åkte jag rätt mycket skidor i Alperna i 3 säsonger och jobbade för en amerikansk miljardär på hans lyxyacht tills vågorna blev för höga.

– Mina mål i livet är att skapa en så bra värld till mina barn som jag kan, äta så mycket god mat som jag orkar, springa så långt jag kan så jag behöver äta mycket god mat och leva så ungt så länge som möjligt, säger Maximillian.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng