fbpx

Magdalena Forsberg

Magdalena Forsberg

– föreläsare & idrottshjälte –

– Att lita på sig själv är att dubbla sin förmåga, säger Magdalena Forsberg, som är en av Sveriges populäraste idrottsutövare genom tiderna och i dag är hon även en uppskattad föreläsare.

Magdalena gillar utmaningar och nästa utmaning är att hon är ny programledare i SVT:s populära program Mitt i naturen.

Hemma i Bergeforsen har hon ett citat på sin kylskåpsdörr:

Viljan att vinna är inte alls lika viktig som viljan att föbereda sig för att vinna.

Inga genvägar
Det finns inga genvägar om man skall lyckas, oavsett om det handlar om idrott eller någonting annat. Det är många som säger att de vill mycket, men när de tar reda på vad som krävs för att nå dit, vill de inte längre. Då är det snarare en dröm. Man måste vara beredd att göra en förändring för att utvecklas, säger Magdalena.

Bytte sport och blev bäst
Magdalena bytte sport, hon slutade som längdskidåkare och satsade på skidskytte. Hon lyckades bli världsbäst och hon är ett levande exempel på att det går om man gör en förändring. Nu har Magdalena avslutat sin fantastiska idrottskarriär. Säsongen 2001-2002 avslutade hon sin karriär som världens bästa skidskytt. I sitt sista OS i Salt Lake City i USA, lyckades hon nå sitt mål, hon vann två bronsmedaljer. Magdalena vann även allt i Världscupen i skidskytte och avslutade sin karriär när hon var som allra bäst.

Nya utmaningar
Magdalena och hennes man Henrik (tidigare i landslaget i längdskidor) har flera gemensamma intressen, bland annat jakt. De bor i Bergeforsen med sina barn. Magdalena har kontakten kvar med sin gamla sport via sitt uppdrag som expertkommentator i SVT.

Sätt upp mål, tro på det du gör och le!
Det är några av Magdalena Forsbergs vinnarknep och så gäller det att ha balans mellan mat, vila och sömn är viktigt, men du måste också tro på dig själv, säger hon. Jobba med självförtroendet om du vill lyckas, och ha förtroende för din kropp och ditt psyke. Tänk positiva tankar och låt dig inte påverkas av andras negativa åsikter. Om något inte går som du vill, var snabb med att lägga det bakom dig. Gå snabbt vidare efter en vinst eller framgång för nästa prestation kräver nytt fokus.

Magdalena har jobbat mycket med målbilder. Hon spelade ofta upp en film i huvudet före en tävling. I filmen gick tävlingen perfekt och precis som hon ville. Med målbilder får du bättre självförtroende och presterar bättre.

– Jag tror verkligen att tankekraften styr det mesta. Jag försöker tänka positivt och se möjligheter snarare än problemen. Om vi slutar titta på problemen och i stället försöker hitta lösningar blir vi både lyckligare och får mer energi. Och le! Allt blir lättare när du ler, säger Magdalena.

Vinnare i Mästarnas Mästare 2013
Magdalena vann Mästarnas Mästare 2013 i hård konkurrens med Anna Lindberg och med Bernt Johansson på tredje plats.

Finalen i populära Mästarnas Mästare i SVT var tuff, men när det skulle avgöras så var Magdalena oslagbar. Anna var det största hotet, men hon hade inte en chans när det skulle avgöras.

– I min föreläsning talar jag mycket om vikten av att sätta upp mål. Att sätta upp rätt mål och att verkligen ta reda på vad som krävs för att nå sitt mål kan tyckas vara en självklarhet men av egen erfarenhet vet jag att så inte är fallet, säger Magdalena.

– När jag tagit reda på vad som krävs för att nå mitt mål måste jag fråga mig om jag verkligen vill nå mitt mål dvs är jag beredd att offra/göra allt som krävs för att nå ända fram?

– Om jag kommer att nå dit jag vill avgörs slutligen inne i mitt huvud. Att ha tillgång till en enkel mental verktygslåda, lära sig styra sina tankar och att våga se på sina misslyckanden för att använda dem som verktyg på väg mot målet ökar sannolikheten för att lyckas.

– Mina egna erfarenheter (i medgång liksom motgång) på vägen mot mina mål i idrottskarriären använder jag som exempel under föreläsningen, säger Magdalena.

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng