Kajsa Lamm Laurin

Kajsa Lamm Laurin

 – Att äta är det mest naturliga i livet, och något som vi alla njuter av mer eller mindre. Eller?!

Nästa hälften av alla föräldrar upplever någon gång under uppväxten att deras barn har ätsvårigheter. Det kan röra sig om allt från att barnet vägrar äta annat än vitt bröd till frukostmackan till barn med så svåra oralmotoriska och sensoriska tillstånd så att barnet inte kan äta mer än någon tugga per måltid, och kanske inte ens vill komma till matbordet.

Förskolan och skolan har en stor del i barnens ätutveckling, men det är inte alltid så lätt att förstå hur man som pedagog eller skolpersonal ska göra för att hjälpa barnet.

Kajsa Lamm Laurin är legitimerad logoped med mångårig erfarenhet av att lära barn att äta. Hon är också författare till boken När ditt barn inte äter (Roos & Tegnér, 2015), som fått mycket uppmärksamhet i tv och tidningar. Kajsa håller många föreläsningar i ämnet, både för förskola, föräldrar och vårdpersonal, och har egen mottagning där hon utreder och behandlar ätsvårigheter.

– Mat måste fungera. När maten inte funkar i familjen, så ställs hela livet på sin spets, och som förälder är det lätt att få tunnelseende och känna ångest och förtvivlan, säger Kajsa.

– Ämnet barn och mat blir ibland behandlat med moralism och tyckande, och inte alltid med forskning och beprövad erfarenhet som grund. Det finns många många sätt att hjälpa familjer med barn som matkrånglar – med respekt för barnets upplevelse och förståelse för förälderns rädsla kan jag lösa upp många knutar runt matbordet, säger Kajsa.

Sagt om Kajsa:
“- Jag tänker på Astrid Lindgren när du pratar om synen på barn och varför de inte äter. Astrid Lindgren tog barnen på allvar och visade att barn inte är bara lydiga el olydiga utan att de är kloka individer med samma värde som vuxna. Precis så gör du med barnen vid matbordet. Du har mycket att lära många”.

Föreläsningar & Workshops
Under Kajsas föreläsningar och workshops får du en förståelse för hur det är för barnet att inte kunna äta. Du får en kunskap och en stor mängd konkreta tips för hur du skall kunna locka barn till matlust igen.

– När ditt barn inte äter – hur kan jag som förälder underlätta för mitt barn att upptäcka matlusten igen?
– Leka med maten – kan förskolan stötta barns ätutveckling?
– Att tänka utanför (mat)lådan – hur lockar vi som vårdpersonal till matlust genom föräldrarna?

För vem?
Kajsa föreläser för allt från vårdpersonal till föräldrar, från BVC-sjuksköterskor till patientföreningar, från föräldragrupper till förskolerektorer.

Kajsa har en djupgående kunskap om allt som rör barns ätande. Hon är både inspirerande och rolig att lyssna på.

Sagt om föreläsningen När ditt barn inte äter:
”- En föreläsning full med smarta tips om mat och barn. Matnyttiga tips för familjen när matkrångel är gäst vid matbordet. Tydligt föredrag med bra bildmaterial och ett bra bemötande till de föräldrar som hade frågor!”

Foto: Wandt fotografi

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng