fbpx

Jonas Böhlmark

Jonas Böhlmark

Elitidrottaren Jonas Böhlmark har levt med en bipolär diagnos sedan 2010 då han fick sin första och hittills enda psykos. Och nu beger sig Jonas och hans vän Axel ut på ett äventyr som ska minska tabun om bipolär sjukdom.

Ett äventyr som ska sprida kunskap
Torsdagen 25 Mars började Jonas och Axel Bergsten årets viktigaste äventyr. De två elitidrottarna ska åka skidor 180 mil från Dalarna till Ryssland i bitande kyla och sova i tält. 

– Det behövs mer kunskap om bipolär diagnos, att bryta tabun, det är en väldigt diskriminerad grupp, säger Jonas som kommer att finnas tillgänglig som föreläsare när han är tillbaka från äventyret.

Jonas är egen företagare, entreprenör, personlig tränare (PT) samt inte minst elitidrottare. Han tränar allt ifrån företagsledare till 65 + som PT.
Om han hade varit anställd så hade han aldrig vågat berätta om att han lider av en bipolär sjukdom.

– Med rätt medicinering och rätt vård behöver man inte åka in och ut på psyket, säger Jonas.

Jonas föreläsning
En föreläsning (och ett äventyr) för att öka kunskapen om psykiska diagnoser.

Resans syfte är att öka kunskapen om psykiska diagnoser i samhället och att skapa en medial uppmärksamhet utöver det vanliga.

När de blir intervjuade i olika medier är deras huvudfokus att sprida kunskap om psykisk sjukdom och att bryta tabun. Detsamma gäller när Jonas föreläser.

”Gör som Pontus Frithiof och Spiltan Fonder och anlita Jonas som föreläsare och coach”.

– Jag har själv bipolär sjukdom och har bara varit sjukskriven en gång på tio år. Jag har hållit på med elitidrott i stort sett hela mitt vuxna liv sedan jag blev inlagd för manisk psykos. Vi vill öka förståelsen för den här sjukdomen för den är så tabubelagd. Det är få som vågar prata om det och som söker vård, säger Jonas.

Jonas har i flera år tillhört de bästa Vasaloppsåkarna från Stockholm och hans vän och stöttepelare Axel Bergsten (IFK Skövde Skidor) har som bäst kommit på en 18:e plats i Vasaloppet. 

– När man lämnar Sveriges gräns bakom sig är det inte mycket till skidspår. I Finland kommer det att vara mer eller mindre ospårat fram till ryska gränsen. Det gör det väldigt intressant att följa. Det är ju 180 mil och det går i princip längs hela den svenska fjällkedjan, säger Jonas Böhlmark och tillägger: 

– Fysiskt sett så är vi så vältränade, det handlar mer om att klara sig ute när det är tjugo minusgrader. Det är väldigt krävande. 

Axel är en viktig stöttepelare och något som Jonas uppskattar är att han aldrig sett honom som sjuk.

– Man ska inte se de bipolära som offer, de är först offer när de inte får hjälp. Håller man sig på en lagom nivå, tar hand om sig och får rätt hjälp så kan man leva ett normalt liv. 

Följ Jonas och Axel
Resan kan följas via nyhetsrapportering eller Instagram.

Hittills har vi varit med i Fråga doktorn i SVT, TV4, Dagens Industri, DN Expressen, Mitt i Kungsholmen, P4 Stockholm mm.

Följ resan på Instagram: Jonasbohlmark

Det här är bipolär sjukdom
Bipolär sjukdom innebär att du är manisk och deprimerad i olika perioder. 

Du som har bipolär sjukdom behöver söka vård eftersom sjukdomen kan göra att du ibland mår mycket dåligt. Det finns behandling som kan hjälpa dig att må bättre och förhindra att du blir sjuk igen.

Källa: 11 77 – Vårdguiden 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng