Christina Bengtsson

Christina Bengtsson

– Efter 25 000 timmars träning på precision har jag lärt mig förstå fenomenet fokus. Jag har lärt att utifrån ett ”kravlöst nu” bemästra ofokus och få fram min verkliga potential, säger  Christina Bengtsson som är officer, utbildad på JAS 39 Gripen, och senast anställd vid Försvarshögskolan i Stockholm.

Hon har bland annat varit chef för Europakontoret CISM i Bryssel och kan även titulera sig världsmästare i precisionsskytte, både i lag och individuellt.

– I min bok Konsten att fokusera: 10,9 och under mina föreläsningar delar jag med mig av dessa erfarenheter och modeller. Jag vill lära andra att såväl under press som i livet i stort nå en högre fokus, något många eftersträvar i ett intensivt prestationssamhälle. För mig handlar det inte om att bli något nytt, eller något bättre utan om att i all sin enkelhet kunna fungera precis så bra som vi redan är, säger Christina som är en erfaren ledare och expert på att hålla huvudet kallt under pressade förhållanden.

Under hennes föreläsningar får du lära dig om ledarskap, hur du skall tänka för att övervinna svåra hinder, komma tillbaka efter ett nederlag och träffa mitt i prick när det verkligen gäller. Fokus är framgång!

Parallellt med studier har hon skrivit en bok – Konsten att fokusera: 10,9 om koncentration och fokus som bygger på både forskning och egna erfarenheter från idrottskarriären. Boken utkom på Volante förlag 2015.

Fokus är framgång – gör varje millimeter betydelsefull
Christina vet värdet av en millimeter. Att vara bäst i världen i en av de mest mentalt krävande sporterna, precisionsskytte, innebär att få försvinnande små marginaler på sin sida. Att med gevär träffa en 1,2 centimeter stor punkt sextio gånger i rad – på femtio meters håll – kräver enormt fokus.

Vad är fenomenet fokus och koncentration, hur yttrar det sig och vilken påverkan har den på din prestation? På ett underhållande sätt föreläser Christina om tankekontroll, om att frigöra sig från målbilder, mentala hinder och om vikten av att fokusera på den faktiska kapaciteten.

Christina delar med sig av 15 års erfarenhet som elitskytt, när hon berättar om vinster och förluster och om vad det innebär att befinna sig i det exakta nuet. Hur finner man skärpan i ett väldigt viktigt möte, i en säljsituation, vid ett tv-framträdande eller i någon annan situation av stor betydelse? Hur lyckas man prestera i skarpt läge, just när det verkligen gäller? Och hur håller man långsiktig fokus i en alltmer föränderlig omvärld?

Att fokus är en avgörande faktor för framgång inom såväl elitskytte som inom organisationer och näringsliv, har Christina fördjupat sig i tillsammans med en rad toppchefer, bland andra Ericssons koncernchef Hans Vestberg, riksbankschefen Stefan Ingves och chefredaktören Martina Bonnier. Likheterna är tydliga. Precis som i skyttevärlden måste man i näringslivet ”vara perfekt också på en icke-perfekt dag”.

Det går att träna upp den avgörande koncentrationsförmågan och Christina levererar dessa insikter mycket inspirerande. Gör dig beredd på att utmanas av kunskap som ibland går tvärs emot gängse uppfattningar, att hitta din inre kärna av fokus och att lära dig att se ett vackert höstlöv mitt i kaotiska situationer.

Välutbildad och uppmärksammad
Efter Christinas framgångsrika idrottskarriär antogs hon som en av de första deltagarna till Management Diploma for Athletes, MDA, en utbildning som hölls i samarbete mellan Cruyff Institute for Sport Studies och IFL vid Handelshögskolan i Stockholm. Utbildningen anses vara ett av världens bästa chefsutvecklingsprogram. Christinas projekt under utbildningen uppmärksammades stort och blev starten på hennes nya akademiska bana. Christina kommer eventuellt att doktorera vid Försvarshögskolan.

Foto: Karl Gabor

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng