fbpx

Börje Salming

,

Börje föreläser inte, men det går att boka ett samtal med honom. Ett samtal om uppväxten, hans ursprung och uppväxt, karriären i Brynäs, Toronto Maple Leafs och i Tre Kronor samt inte minst om sitt företagande. En lysande karriär och en framgångsrik karriär som affärsman.

Idag har Börje sålt av det mesta och är inte aktiv som affärsman längre.  Han är fortfarande ett aktat och efterfrågat namn i olika sammanhang.

– Börje får förfrågningar att medverka i olika kampanjer, TV-serier, poddar och när han fyllde 70 år kontaktade statsminister Stefan Lövfen oss på SAJ för att gratulera Börje, säger Stefan Jonsson på SAJ!

Han har fortfarande stor användning av sin bakgrund och sina erfarenheter från 17 säsonger i världens tuffaste liga, NHL. De värderingar han uppfostrades med lever han fortfarande efter. Det är sådan han är. Kvalitet serveras inte på ett silverfat, utan på en samisk träbricka snidad i svett och blod. Alla Salmingprodukter genomsyras av ren, naturlig kvalitet. Som hockeyspelare tog han alla låga skott med kroppen och överlät de höga till lagets målvakt. Så var han på isen.

– Inte förrän Salming kom hit insåg vi hur speciell han var. Så uttryckte sig Toronto Maple Leafs talangscout Gerry McNamara, som ansåg att den enda liga Börje Salming borde spela i var NHL.

Börje sa ja till den övertygande talangscouten, som senare skulle bli vd för Toronto Maple Leafs. 1973 flyttade Börje till Toronto tillsammans med Inge Hammarström.
McNamaras ord påminner oss än idag om vad som var att vänta. 

Börje Salming var aldrig en dussinspelare. Hans bakgrund hade lärt honom att alltid leverera och aldrig ge upp, oavsett hur mycket det kostar. Även om man har sytt mer än 500 stygn och förlorat 50 % av synen på ena ögat kliver man ut på isen, täcker skottet och gör allt man kan för att laget ska vinna. Det är en överlevnadsmentalitet – en mycket sällsynt läggning och samtidigt ett mycket tydligt varumärke för en sameättling.

Följde i sin storebrors fotspår
Allt började hemma i Kiruna. Staden, som fått sitt namn av fjällripan, är känd för den stora järngruvan mellan bergen Luossavaara och Kiirunavaara. Här följde Börje i sin storebror Stigs fotspår och började spela ishockey. Senare gjorde bröderna Salming stort intryck på de större hockeyklubbarna, som värvade dem till elitserien. Börje skrev på för Brynäs IF 1970 och vann elitserien både 1971 och 1972. Mitt i all denna framgång ville även det svenska landslaget ta del av den blivande hockeylegendarens tjänster.

Stående ovationer i Canada cup 1976
Resten är historia. Lapplänningen tog sig an alla utmaningar han ställdes inför under sina 17 år i NHL. Börje banade även väg för andra lovande europeiska hockeyspelare. Han hade gång på gång visat kanadensarna vad den samiska mentaliteten gick ut på, och flera gånger konstaterat att ”det som inte dödar härdar”. I 1976 års Canada Cup fick han en stående ovation av publiken som aldrig ville ta slut. Hemma i Sverige häpnade människor över vad de just hade sett på tv.

Tack vare instinkten, drivkraften och styrkan i det samiska arvet var Börje en person man vände sig till när det blåste hårt. Dessa egenskaper har också gjort honom till en legendar i både Kanada och Sverige, idag och under all överskådlig framtid.

BOKNING: Nu finns chansen att boka Börje Salming till ett möte och samtal till nästa event. Kontakta Stefan Jonsson på SAJ; ring 0705 – 177 046 eller maila till stefan@saj.se

Källa: Salming Sports
Foto: Salming Sports AB / Superstudio Patrik Johäll

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng