Ulf Wickbom

Ulf Wickbom

– animatör, moderator & debattledare –

Boka moderator Ulf Wickbom, en mycket rutinerad och uppskattad moderator, en av våra favoriter. 

Så här beskriver han sin profil som moderator som fick en smalare, men kanske vassare profil under 2014.

– Jag blir allt oftare anlitad när det gäller ämnen som forskning och vetenskap. Jag ledde förra året ett stort seminarium om religion med ett trettiotal internationella talare. Jag modererade ännu en mång Marcus Wallenberg-symposiet, som uppmärksammar ett årligt pris inom skogsforskning. Båda på engelska, som jag behärskar utan problem, säger Ulf.

Hans långa erfarenhet kommer väl till pass när det gäller samtal som kräver auktoritet och lyhördhet.

– I valrörelsen höll jag ett samtal mellan Bo Lundgren och Göran Persson, två tungviktare som ogärna låter sig avbrytas. Jag höll i en debatt mellan Erik Ullenhag och Jimmie Åkesson på Stockholms Universitet, säger Ulf.

– Jag hamnar ofrånkomligen i sammanhang där äldrefrågor diskuteras. Man behöver  nog själv vara äldre för att hantera detta. Jag jobbar helst som animatör. Moderator. Det är den vanligaste beteckningen på min verksamhet som programledare, konferencier etc, säger Ulf Wickbom.

Uppskattad moderator & debattledare
Ulf är en mycket uppskattad och bokad moderator och debattledare som sedan länge ingår i SAJ´s nätverk. När ämnen inom ekonomi, politik och samhälle ska begripliggöras är Ulf rätt person. Ulf tycker mer om det franska ordet ”animateur”.

– Jag brukar sällan moderera, dvs dämpa eller tona ner. Jag tycker om att animera, dvs liva upp. Det ska vara roligt att diskutera också de mest allvarliga problem. Som animatör försöker jag hela tiden tillföra energi på scenen och i publiken.

Det finns talare som är lite oengagerade av uppgiften. När jag vädrar ett sådant brist på intresse för uppgiften sätter jag in lite  extra krut i presentationen för att höja förväntningarna. En kort dialog före själva anförandet kan också hjälp till att få talaren mer på hugget.

Det finns talare som är nervösa eller osäkra. Om jag märker det i förväg, går vi igenom vad som kan hända och hur jag kan hjälpa till.
En gång kom en dam fram till mig på gatan: – Tack, du hjälpte mig en gång när jag skulle uppträda. Sedan dess har jag klarat av det mesta!

En bra animatör ska också kunna aktivera åhörarna. Jag försöker ta reda på vad publiken vill veta för att kunna ställa rätt frågor själv. Jag går ofta ner bland bänkarna för att få med deltagarna i den dialog som måste finnas mellan podiet och publiken.

– Min roll som animatör handlar också om att bygga upp en helhet. Under en konferens försöker jag beskriva hur de olika delarna av dagen hänger ihop. Jag har också ambitionen att sätta i denna helhet i ett större sammanhang. Där har jag nytta av tjugo år som animatör i de mest skilda sammanhang.

Ulf är fortfarande nyfiken och rätt animerad själv när han får stå på scenen.

Språk:
Svenska och engelska.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng