fbpx

Göran Rosenberg

, ,
Boka moderator: Göran Rosenberg

– journalist, författare, moderator & föreläsare –

Boka moderotor Göran Rosenberg – en populär moderator och föreläsare. Göran som är aktuell med sin bok – Ett kort uppehåll – på vägen från Auschwitz, är född i Södertälje 1948 av Hala och David Rosenberg som kom till Sverige efter andra världskriget som överlevande från nazismens förintelseläger.

Ett kort uppehåll – på vägen från Auschwitz
Så lyder namnet på Göran senaste bok (April 2012) som har tilldelats Augustpriset 2012 för bästa skönlitterära bok.
I Danmark utsedd av Berlingske Tidende till en av årets tio bästa utländska böcker.

Så här skriver Göran om sin bok;
– Om vägen till Auschwitz är ett helvete lika för alla är varje väg från Auschwitz ett mirakel för sig. Vägarna från Auschwitz tar sig de mest skiftande banor och bryter av mot de mest oförutsägbara mål och genomkorsar de mest oväntade platser. De som befinner sig på vägen från Auschwitz är alla undantag, på samma sätt som varje väg från Auschwitz är ett undantag.

Om sin fars väg från Auschwitz till den lilla staden med den stora lastbilsfabriken har Göran  skrivit en djupt personlig barndomsmemoar; om Platsen där ett litet barn sätter sina första ord på världen och gör den till sin, som också är Platsen där en ung man stiger av tåget en tidig augustikväll 1947 för att börja världen på nytt.

Boka en föreläsning om boken med Göran: Kontakta oss på SAJ.

Om Göran
Efter studier vid Stockholms universitet (i matematik, filosofi och statsvetenskap) och vid Journalisthögskolan (1968-1970) har Göran arbetat som tidningsjournalist, tevereporter, dokumentärfilmare, kolumnist, essäist och författare i en rad olika medier och sammanhang.
Under 70- och 80-talet främst som reporter, programledare och korrespondent i radio och teve, under 90-talet som chefredaktör för tidskriften Moderna Tider, som han var med och startade 1990.

– Sedan 1999 är jag fristående journalist och författare. För denna till synes spridda och osorterade verksamhet har jag under årens lopp haft glädjen att få motta bland annat Stora journalistpriset, Publicistklubbens stora pris, Samfundet De nios essäpris, ett essäpris från Svenska akademien och Gerhard Bonniers pris för kulturjournalistik. För några år sedan blev jag hedersdoktor vid Göteborgs universitet, säger Göran.

Ytterligare föreläsningar
Konsten att vara människa –
Så lyder titeln på den föreläsning som Göran gärna håller i olika sammanhang. Göran, som gjorde en TV-serie inför förra valet i USA 2009 – Amerikas val, som sändes inför valet i USA 2009 i TV4, är ständigt lika aktuell.

– Konsten att vara människa – är mitt favoritföredrag. Det kan nog passa bra i dessa tider med finanskris och förtroendefall, säger Göran som är aktuell som både författare, kolumnist, debattör, programledare, moderator och föreläsare.

Föreläsare
Göran har olika föreläsningsrubriker och här presenteras några exempel på ämnen:

– Sverige och Europa
– Mångfald och demokrati
– Forskning och etik
– Israel och Mellanöstern
– Det amerikanska samhället (utifrån Görans USA-bok Friare kan ingen vara)
– Integration och identitet
– Plikt och profit
– Moralkollisioner i välfärdsstaten
– Demokratins kris och möjligheter
– Vad är journalistik?
– Mediesamhället (utifrån hans bok Tankar om journalistik och hans kolumner i Journalisten)

Kolumn i DN
Missa inte Görans kolumn i Dagens Nyheter.

Prisad dokumentär
Dokumentärfilmen Den svarta staden med det vita huset som jag gjorde tillsammans med fotografen Mats Lund, belönades 1990 med en guldnymf vid tevefestivalen i Monte Carlo och en film (tillsammans med Peter Berggren) om kompositören Viktor Ullmann, Goethe och Ghetto, med en guldkristall vid tevefestivalen i Prag 1996.

Färdigheter

, , , , , ,

Upplagt på

13 mars, 2015

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng