fbpx

Mustafa Can

Mustafa Can

Vi ser dagligen bilderna på teve, vi läser om det i tidningar och vi hör om det i radio. Flykten. Och flyktingarna.

Mustafa Can är journalist, författare, moderator och föreläsare. Vi erbjuder en ny föreläsning med honom, om vad som händer i vår värld, i Europa och i Sverige just nu. Flykten – Vad händer med människan och medmänniskan?

I dagens Europa, där miljontals människor lever med erfarenheten av att vara – eller en gång ha varit – flyktingar upprör eller berör få samhällsfrågor medborgarna lika mycket som den om migranter. I den allmänna, mycket uppskruvade och konfrontativa debatten – inte sällan med främlingsfientliga undertoner – skulle man kunna tro att fenomenet hör den moderna tiden till. Men flykten är en erfarenhet lika gammal som mänsklighetens kollektiva minne. Människans historia är trots allt en historia om uppbrott

Flyktens livsform har ett alldeles eget språk. Det är utsatthetens språk. Det är att flyta omkring i ett mellanrum där människan sällan är allting mått.

60 miljoner människor runt om i världen. Var och en med sin alldeles speciella berättelse.Vad innebär det att fly egentligen? Att leva som flykting?
Kan vi föreställa oss vad som händer inom människan när hon inser att hon måste överge allt det hon älskar?

Hemmet, lekplatserna, skolan, familjen eller vännerna och de man älskar för att en eller flera farliga, långa resor senare hamna i en förort i Skövde, Grums eller Flen?

Boka föreläsare Mustafa Can: Vad gör flykten med människan – och, vad gör den med medmänniskan?
Det här är en föreläsning om verkliga människoöden, från till exempel krigets Syrien. Och en personlig, hudnära historia om att kapas från sitt fäste och hamna i ett främmande land. Med inblickar i det existentiella drama som utspelar sig inom människan på flykt, människan som möter ett helt nytt samhälle med en helt annan kultur, helt andra konventioner, värderingar och samhällskontrakt.

Men också en föreläsning där åhörarna ska vara ”den andre” – den som tvingas lämna allt och fly. Åhörarna ska interagera, försöka leva sig in i vad de tror skulle hända med dem i flyktinglägret. Vad skulle hända med deras själar och drömmar och förhoppningar? Hur skulle de se på sin identitet? Och vad skulle de svara de människor som skulle anklaga, kanske till och med hata och hota dem för att söka tryggheten i deras länder?

Och kanske den viktigaste frågan en människa kan ställa sig: Hur mycket medmänsklighet tål jag, du, vi och samhället?

Mer om Mustafa
2014 var det tredje gången som Mustafa var sommarvärd i Sommar i P1. Första gången var 2003, andra 2005 och 17 augusti 2014, då Mustafa avslutade den populära serien.

– Mor, jag älskar dig, så avslutade Mustafa sitt Sommarprogram 2003 och telefonväxeln på Sveriges Radio brakade samman och hans första Sommarprogram är det mest uppmärksammade någonsin.

Sedan dess har Mustafa Can varit en naturlig del av den svenska offentligheten där han tagit sig an stora som små frågor.
Respekterad men även kontroversiell. Dock aldrig ljummen.

Mustafa, författare och journalist, är en mycket eftertraktad och uppskattad föreläsare och skiftar ämne efter sammanhang.
Han senaste bok Tätt intill dagarna blev en både kritik- och försäljningssuccé. Han har som journalist främst skrivit för Dagens Nyheter men numera även för SvD, Aftenposten och andra stora skandinaviska tidningar och magasin. Han har haft världen som sitt arbetsfält, bland annat bevakade han det senaste kriget i Irak.

Mustafa har fått flera utmärkelser och priser som Stora Journalistpriset, Stora Radiopriset, Publicistklubbens Guldpennan, Etermedias Ikarospris och Sveriges Essäfondspris.

Mustafa för alltid en dialog med uppdragsgivaren om syftet med konferensen eller seminariet.

Mustafas föreläsningar:

TÄTT INTILL LIVET
En perfekt val för den som vill ha en föreläsning med inspiration som ledord. Vad är livskraft egentligen? Vad är det som får en människa som har förlorat sju barn att orka leva vidare med humöret och förståndet i behåll? En mycket hudnära föreläsning och en högst allmänmänsklig historia som med skratt, tårar och existentiellt siktdjup berättar om sorg, längtan, kärlek, drömmar och en obändlig livskraft.

VEM ÄR SVENSK
En personlig föreläsning som med lika delar allvar och humor reflekterar kring en av vår tids viktigaste frågor: vad är svenskhet?
Vem är svensk?
Är det viktigt att vara/känna sig svensk och varför?
Hur gick jag från att vara en av ”Dom” till att känna mig som en av ”Vi”?

NATION OCH IDENTITET
Händelserna i Norge den 22 juli 2011 reser några av vår tids ödesfrågor. Attentatsmannen återkommer i sitt manifest om och om igen till begreppet Identitet.
Varför är vår kultur så besatt av identiteter?
Vilken djupare innebörd bör vi ge begreppet medborgare?
Hur skapar man en gemensam politik och social ansvarskänsla när vi inte har samma kulturella, religiösa, ekonomiska och sociala referenser?

SPRÅK OCH MAKT
Att få, kunna, våga tala och ha orden att uttrycka sig är att ha makten över sin ställning som människa. Men…
Vad händer med en människa som inte klarar av att klä sina tankar, känslor erfarenheter och förehavanden i en språklig dräkt?
Vad händer när ens kulturella eller sociala rötter förklaras mindervärdiga?
Hur erövrar man ett nytt språk?

VÄLKOMMEN TILL DET FRÄMMANDE LANDET
En personlig berättelse om mötet med ett nytt land, nya kulturella koder, nytt språk.
Om utanförskap och vägen in.
Om att lära sig att leva MED två världar istället för MELLAN två världar.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng