Anders Johnson

Anders Johnson

– föreläsare & författare –

Anders är föreläsare, fd chefredaktör för DN och  har skrivit 80 böcker (själv eller som medförfattare).
– Jag sysslar med ett relativt brett spektrum av näringslivs- och samhällsfrågor, ofta i ett historiskt perspektiv – och framförallt då det gäller föredrag även med klara inslag av humor, säger Anders Johnson som betonar att han inte är någon stå-upp-komiker utan håller föredrag utifrån ett faktabaserat underlag.

Stilen kan, beroende på sammanhanget, variera från folkbildande föreläsning till kåserande kvällsunderhållning.

– Jag kan även delta i paneldiskussioner och fungera som moderator, säger Anders.
Kan sitt hemland utan och innan
– Jag har under min tid som egen företagare rest runt mycket i landet och läst och skrivit mycket om lokal näringslivshistoria, varför jag i stort sett i varje del av Sverige har möjlighet att göra lokala anknytningar till mitt ämne. 2008 utkommer jag på SNS med en ekonomisk-historisk guidebok över Sverige.
Sedan han blev sin egen har han gjort två kortare avbrott, dels som riksdagsledamot för folkpartiet 1998, dels som chefredaktör i DN 2000-2001. Innan dess arbetatade han på bl.a. Regeringskansliet, försäkringsbolaget Ansvar, Svenska Arbetsgivareföreningen, Svenska Managementgruppen och Landstingsförbundet.

Anders Johnsons böcker (exempel)

Inte bara valloner – Invandrare i svenskt näringsliv under 1000 år, Timbro 1997
Historien om handeln – Från sjöfarare till nätsurfare, Svensk Handel 1998
Bör hela Sverige leva? – Den gamla geografin i den nya ekonomin, Reforminstitutet 2002
Företagens kompetensbehov – En utmaning för Sverige, Svenskt Näringsliv och KK-stiftelsen 2006
Tidernas entreprenörer i Sverige, Gleerups 2007

Föreläsningar

Entreprenörskap

Vad är en entreprenör? Varför är han så viktig? Varför är många rädda för entreprenörer? Entreprenörskap är viktigt både i näringsliv, offentlig sektor, och övriga samhällssektorer. Många exempel kan ges från lämpliga regioner och branscher.

Föredraget kan vara lämpligt till exempel på lokala näringslivsdagar samt i företag, myndigheter och organisationer som ska stimulera entreprenörskap.

Förändringsvilja och förändringsmotstånd
Varför möter den som vill genomföra förändringar ofta ett så stort motstånd? Många underhållande exempel på historiskt motstånd mot förändringar som vi i dag tycker är självklara.

Föredraget kan vara lämpligt till exempel i företag och organisationer som sysslar med eller som står i begrepp att genomföra förändringsarbete.

Invandrarna byggde Sverige
Invandrarna har haft en mycket stor betydelse för Sveriges utveckling genom historien. Men deras insatser glöms ofta bort. Jag kan ge en stor mängd exempel på viktiga invandrare, till exempel sådana vars namn i dag lever vidare som välkända “svenska” varumärken: Bonniers, Beckers, Cloetta, Zoégas och Berns.

Föredraget kan vara lämpligt till exempel på konferenser om integrationsfrågor.

Musik för frihet

Jag har skrivit en bok om hur klassisk musik från Mozart till i dag har använts i kampen för personlig frihet, demokrati, tolerans och öppenhet. Detta kan passa som kvällsunderhållning – givetvis spelar jag musik till föredraget.

Särskilda näringslivsteman
– Jag kan föreläsa eller kåsera om speciella teman inom området näringslivshistoria, till exempel om en särskild bransch eller region eller om kvinnligt företagande genom historien. Ett område som jag har studerat särskilt är handelns historia – en underskattad del av vår ekonomiska historia. Ett annat tema är pengarnas och valutornas historia. Ett tredje är informationsteknikens historia.

Det historiska perspektivet kan naturligtvis också vändas framåt: Framtidens arbetsmarknad, framtidens handel, regional utveckling, Skånes framtid etcetera.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng