fbpx

Alhaji Jeng; – Med distans till min karriär är det inte centimeter, hundradelar och kilogram som en gång i tiden var den springande punkten som jag tagit med mig till nästa kapitel i min livsresa,  Alhaji Jeng vill genom sina föreläsningar ge sin syn på hur vi kan minska polariseringen och utanförskapet i samhället.

Alhaji vet att det inte är segrar och rekord som är avgörande för någons framtid.

Alhaji har gått igenom Sveriges största folkrörelse från barn och lek till elit och vidare till världsklass. Nu är han redo att berätta sin historia med distans till sin egen karriär som elitidrottare. Han vill skapa en gemensam väg framåt för att skapa en positiv och varaktig förändring.

– Idrotten är en fantastisk rörelse som erbjuder så mycket mer, säger Alhaji och lyfter ingredienser som samarbete, målbildsfokusering, reflektion samt inte minst disciplin och struktur.

Uppväxt i förorten
Under min uppväxt har han bott i en del förorter såsom Fittja i Norra Botkyrka, Oxhagen i Örebro. Hjällbo, Hammarkullen och Lövgärdet.
Intresset för samhällsfrågor har vuxit sig starkare och starkare.

– Utanförskap och den kraftiga polariseringen vi ser i samhället ökar ständigt. Det är dags att bryta denna spiral som idag resulterat i ett hårt klimat, säger Alhaji som med reflektioner och erfarenheter från sina upplevelser på och utanför idrottsarenan vill bidra till en transparens i kommunikationen som gör att vi tillsammans stärker den svaga länken i kedjan.

Blågula hjältar – Alhaji möter hjältar som varit utsatta
En del i hans engagemang är att lyfta fram frågor som rasismen och det har han gjort i den uppmärksammade SVT-dokumentären ”Blågula hjältar”. Där mötte och samtalade Alhaji med svenska elitidrottare som blivit utsatta för rasism på olika sätt pga deras hudfärg.

Dokumentär blev nominerad till ett TV-pris i kategorin ”SPORT & SOCIETY” – i den årliga sport- och filmfestivalen i Milano, ”Milano International FICTS Festival”.Alhaji är numera expertkommentator i friidrott i SVT och föreläsare!

Foto: Thom Estifanos (c) och SAJ (c) 2021- 2022.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng