fbpx

Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou

Alexandra tar både ställning och leder möten

Alexandra är journalisten, programledaren, författaren, föreläsaren, moderatorn och människorättsaktivisten som nyligen kom ut med den kritikerrosade boken Kaos – ett grekiskt krislexikon, har utsetts till Årets Europé 2015 för att hon har vidgat vårt perspektiv av Europa.

Utmärkelsen överlämnades av Thomas Hammarberg, ordförande i kommissionen mot antiziganism, på Kulturhuset den 7 maj 2015.

Alexandra är en av Sveriges bästa föreläsare och mest erfarna moderatorer. Från antirasistiska brandtal i Europarådet i Strasbourg till nationaldagstal på Skansen, Valborgstal i SVT till mångfaldsföreläsningar på University of North Carolina och innovationstalare i Aten. Hon har varit Sommarpratare i radion, turnerat i skolor, föreläst för näringsliv, organisationer och universitet. Hon har talat för kungligheter, statsministrar, hemlösa och hårfrisörskor.

Alexandra har modererat seminarier och konferenser för New York Times – senast hösten 2015 om Art & Democracy med Nobelpristagaren i Ekonomi Paul Krugman, världens mest framgångsrika konstnär Jeff Koons, MI6-chefen med flera – detta bl.a. för att kunden ställde frågor till mig som om jag vore kalle anka typ. Hon är en av få i detta land som varit programledare Eurovision, Melodifestivaler i två länder, gjort tre timmars direktsändningar som i P1 Debatt med tunga gäster för att nämna något.

Alexandra föddes i en rumänsk tvättstuga av grekiska föräldrar, växte upp i en utarmad grekisk bergsby med sin mormor Sofia som varken kunde skriva eller läsa och flyttade som sexåring till paradiset Rinkeby. Som kvinna med invandrarbakgrund, ett arbetarklassbarn som växte upp med en ensamstående mamma i Sveriges fattigaste förort, har Alexandra gjort en lång resa. Av egen kraft.

Om Alexandra som moderator och debattledare
Hon är professionell, påläst, analytisk och entusiasmerande så det blir inte en trist minut.
Hon inspirerar med sina omvärldsanalyser, ställer de svåra frågorna med finess, rör vid de ömma punkterna med elegans och sprider värmande skratt.

Alexandra kan arbeta på svenska, grekiska, engelska och kommunicera på franska, spanska, rumänska, italienska, norska och danska. Hon har studerat och arbetat i Grekland i flera år och tillbringat längre perioder i Latinamerika, Thailand, NYC och Los Angeles. Hennes kontaktnät sträcker sig över världen – från Singapore till San Fransisco och Santiago.

Alexandra har förutom TV-sända galor och debatter även presenterat White Guide Galan på Grand Hotel, ABB:s och IBM:s Framtidsdagar, ICA-galan men också svårare uppdrag som den stora manifestationen för Brandkatastrofens Offer på Scandinavium i Göteborg. På Eurovision 2013 i Malmö modererade Alexandra presskonferenserna och gjorde vinnarintervjun på Euroclub.

Alltid väl förberedd
Alexandra är med och arbetar långsiktigt med kunderna, medverkar i idéprocesser för att skapa den bästa konferensen.

Om Alexandra
Hon är både utbildad och självlärd expert inom det som idag kallas diversity management – frågor som rör kulturell mångfald och integration. Hon utmanar förutfattade meningar och tar sig an demokrati, rasism, jämställdhet och media på svenska, grekiska, engelska, franska och spanska. Hon har skrivit hundratals krönikor och skriver nu på sin femte bok.

Alexandra har en statsvetarexamen från Stockholms universitet, hon har arbetat på svensk tv med program som Mosaik, Striptease, OS i Aten, Melodifestivalen, och TV4s Morgonprogram. Under sin tid som programledare i grekisk tv gjorde hon intervjuer med Maradona, Roger Moore, Isabel Allende, Roberto Cavalli, med flera.

Alexandras föreläsningar

Alexandra föreläser om retorik och kreativitet, om samhälle och om grundläggande värderingar som mänskliga rättigheter, jämlikhet, jämställdhet och demokrati. Andra ämnen rör invandrarfrågor och det mångkulturella samhället, om hur det är att vara svensk, att vara kvinna, att kunna ta motgångar och medgångar och hur man gör för att våga.

”Alexandra har en fantastisk förmåga att trollbinda en publik. Genom att knyta an till dagsaktuella händelser och egna och andras erfarenheter synliggör hon samhällsfenomen och strukturer. Mer angelägna, nyttigt utmanade och oerhört inspirerande föreläsningar om mångfald och jämställdhet får man leta mycket, mycket länge för att finna! Jag kan varmt rekommendera Alexandra.”

Pia Höök, Diversity Manager Skanska AB och docent i genus, organisation och ledning 2014

Föreläsningar
Ingen lämnar Alexandras föreläsningar oberörd. Med en förmåga att förföra sina lyssnare med sina inspirerande och omvälvande berättelser från sina resor i världen, från sin klassresa och de magiska möten hon upplevt. Varenda föreläsning är skräddarsydd för ändamålet.

Bli Ditt bästa jag! Våga vara den du innerst inne är. Alexandra har gjort en lång resa från den grekiska diktaturen till uppväxten i Sveriges fattigaste förort, Rinkeby. Ett liv fyllt av utmaningar, motgångar och framgångar. Att vägra le och lägga huvudet på sned eller tiga på beställning har sitt pris. Nu lär hon ut klassresenärens knep och konsten att förvandla nackdelar till fördelar.

”Jag hade alla nackdelar som krävdes för att bli framgångsrik – arbetarklass, fattig förortsunge, skilsmässobarn, flicka, invandrare. Om jag låtit någon annan skriva mitt livsmanus hade det garanterat gått åt helvete. Nu blev jag min egen manusförfattare och regisserade det liv jag vill leva.”

Femtio nyanser av kvinnoförtryck. Manliga myter, kvinnliga kattfajter och konsten att klättra utan kattklor. En resa i genusperspektivens mikro- och makrokosmos. Från mediala mansklubbar, stereotypa strypsnaror och misogyna maktstrukturer till retoriska rosetter som knyter kvinnan till spisen eller sänggaveln. Alexandra tar oss med på en personlig resa genom jämställdhetskampens framgångar och fallgropar. Föreläsningen landar i tio tips och tricks för kvinnor som vill erövra världen.

Retorik för maktlösa. Språk är makt. Ta makten! Fånga orden. Vässa dina vapen. Rusta dig rätt. Om retorik är rena grekiskan för er kan Alexandra hjälpa till att knäcka koderna. Konsten att övertyga är en gammal grekisk konstart som Alexandra har praktiserat i tv, radio, föreläsningar, artiklar och krönikor. I SVT var hon programledare för ”Som sagt – ett program om språket” som handlade om bl.a. retorikens regler. De senaste tjugo åren har Alexandra föreläst i Sverige, Europa och USA. Hon har invigt universitet och utställningar, hon har lett manifestationer, hon har varit Sommarvärd i Sveriges Radio och hållit högtidstal på Nationaldagar och Valborgstal i SVT. Alexandras retorikföreläsningar innehåller konkreta tricks och framgångsfinter.

Mångfaldens myspys och misslyckanden. Om integrationens illusioner, segregationens söndring och assimilationens assymetrier. Om identitet och gemenskap i en mångkulturell tillvaro. Om flykt och migration i en globaliserad värld. Om demokratins utmaningar, nationalistiskt nys och näthat. Om Vi & Dom – om blattar och blonda drömmar. En föreläsning som sår frön av förståelse, som blottlägger fördomar, strör salta sanningar och sockrar med skratt.

Makt & Media – om mediala marodörer och manipulationer, om medieträning och mediekritik. En föreläsning fylld av praktiska övningar och tankeväckande exempel. Om yttrandefrihet, åsiktskorridorer och censurmekanismer.

Varför tar alla guldfiskar slut i mitten på mars? Om mångfaldens luster, laster och lönsamhet. Om kosmopoliter, polyglotter, nysvenskar, bindestrecksbrudar och globaliseringsgubbar som kan få din business att blomstra. Om diskrimineringens kostnader och rasismens rivmärken. Här får vi konkreta exempel på hur mångfalden kan öka lönsamheten och skapa klirr i kassan.

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng