fbpx

Följ med till italienarnas Italien.

Pris: 12 900:- + flyg.
Mat och vandring i Cinque terre och Toscanas marmorberg.
7 – 11 maj 2019.
En resa med lika delar vandring och mat till hänförande vackra Cinque Terre med sin ljuvliga liguriska mat. Till Apuanska alperna, där den vita Carrara-marmorn har brutits sedan romartiden. Här bor vi på rifugio (toppstuga) och äter toscansk bergsmat i hela sin geniala enkelhet.

Följ med på en femdagars resa till hänförande vackra Cinque terre med sina pastellfärgade byar tecknade på branta havsklippor. En resa med lika delar vandring och mat. Calle Godani, matskribent med rötter i trakten, guidar oss genom det liguriska köket och kulturlandskapet tillsammans med sin fru Hanna. 

“Essensen av Cinque Terre hittar vi uppe på höjden där vi vandrar genom vinodlingar på tusenåriga odlingsterrasser medan Medelhavet blänker nedanför och det är alldeles stilla”.
Calle Godani

Några kulinariska specialiteter:

  • Sardeller från Monterosso
  • Nygjord pesto på liguriskt vis
  • Mesciuà – fattigmanssoppa från Spezia, lika enkel som god.
  • Farinata – kikärtsplättar som bakas i pizzaugn
  • La Sciacchetrà – traktens mest kända vin som görs på druvor som fått torka i havsluften innan de pressas.

Vi besöker även ett hörn av Toscana som många missar, de Apuanska alperna, där den vita Carrara-marmorn har brutits sedan romartiden. Och där får vi njuta av den toscanska bergsmaten, i hela sin geniala enkelhet. Italienarnas egna Italien.
Välkomna!

Arrangör: SAJ 

SAJ har resegaranti.

Klimatsmarta resor: Förutom att resa med flyg så erbjuder vi även ett klimatsmart alternativ med tåg.

Anmälan: Kontakta Stefan Jonsson på SAJ via mail stefan@saj.se eller ring 0705 – 177 046

Bra att veta om resan

Området
Resan börjar de Apuanska Alperna i nordvästra Toscana, kända främst för den vita Carraramarmor. Området är populärt bland italienare som flyr upp här undan sommarhettan vid havet. Här finns ett väl utbyggt nätverk av rifugios (toppstugor). Det är en sådan som vi kommer bo i.

Apuanerna har formats av 2000 år av marmorbrytning, några av stigarna vi vandrar på är gamla stenarbetarstigar. Men vi kommer röra oss i den södra lite mer orörda delen av bergskedjan och men får en skymt av ett av Michelangelos marmorbrott på håll.

Från bergen ser man ner över den toskanska slätten och bort till Cinque terre vid havet, dit vi åker dag 3. Här bor vi i Volastra, en lugn liten pärla till by på höjden ovanför Manarola. Även Cinque Terre är ett kulturlandskap som formats av tusen år enträget byggande av odlingsterasser, med en speciell teknik. När man vandrar uppför de urgamla mulstigarna och trapporna får man en idé om vilket jobb det måste ha varit att anlägga dem.

Boendet
I Apuanerna bor vi på Rifugio Forte dei Marmi, en toppstuga som drivs av tre systrar med ekologisk profil på maten. Mycket av det de lagar kommer från skogen runtom och från egna odlingar. Maten är rustik och okonstlad. Menyn dras muntligen. Man brukar få två val per rätt.
Här sover man i sovsal och delar toalett och dusch med de andra.I Cinque Terre bor vi på trestjärniga Hotell Saraceno plus några extra B&B-rum med hög standard i byn, några minuters promenad bort. Frukost äter alla på hotellet tillsammans.

Vi delar på rum och sover 2-3 gäster per rum, såvida man inte vill betala extra för ett singelrum (1100 kronor för två nätter).

Vandringen
Den som vill åka med ska klara att vandra i fem timmar i lugn takt, med lätt packning på ryggen. I praktiken kommer det finnas möjlighet att korta vandringen de flesta dagarna, men då missar man ju stor del av upplevelsen. Upp till rifugion (toppstugan) finns ingen bilväg, så minst en timmes vandring med hela den egna packningen på ryggen måste man klara. Resten av tiden lämnar vi mesta av packningen på boendet och vandrar lätt.

Vandringen är bitvis brant, med en del höga kliv. På en del ställen behöver man sätta i händerna för att ta sig upp eller ner. På sina ställen är det exponerat, den som lider av höjdrädsla kan känna av den, men vi kan området och väljer bara säkra stigar.

Packningen
Eftersom vi behöver bära vår egen packning del av vandringen så behöver vi att packa lätt och smart. Vandringsskor och bra ryggsäck är ett måste. Stavar och vattenblåsa att rekommendera. Maj brukar vara varmt, men vi behöver ha med regnkläder i fall det kommer en skur. Vi skickar ut packlistor som stöd och finns tillgängliga för frågor.

Guider
Guider är Hanna och Calle Godani, som vandrat mycket i området och som har hus i trakten. Båda är med under hela resan.
Calle är matskribent till vardags och tillsammans drev de bloggen Artusi för svenskar där de testade recept från en italiensk kokbok från 1800-talet.
Att på en vandringsresa vara två guider på 20 gäster är lyx, för då är det lättare att anpassa vandringstakten genom att dela upp gruppen.

Via ferrata
Det här är något för den som är sugen på äventyr. Via ferrata är en form av stig där man satt upp vajrar och kedjor så att vandraren kan passera utsatta partier utan att riskera livet. Man har sele på sig och klipper in sig i vajern.

Ovanför rifugion tronar Monte Procinto, ett cylinderformat berg till synes helt vertikalt. Uppför den går en av världens första via ferrata, nyrenoverad sedan i somras. Det är en timmes vandring och lätt klättring uppför, sen lika lång tid ner. Inte särskilt krävande rent fysiskt, men ett minne för livet.

Via Ferratan är ett tillval och kostar 1 000 kronor eftersom vi behöver hyra in italienska bergsguider.

Läs mer i bilagan: InbjudanCinqueTerra2019 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng