fbpx

Utveckling börjar alltid med mänskliga möten

men varför är vi så rädda att mötas?

En fantastisk dag i förra veckan tog jag en promenad i vårsolen. Tankarna flödade men i lugn takt som för att hålla samma tempo som naturen och vårljuset. Sammantaget skapade det ett lugn och en harmoni helt synkroniserad med naturens tappra försök att stampa igång våren.

Mot mig på gångstigen kommer tre pojkar som jag genast uppfattar som ensamkommande flyktingbarn. Varför vet jag inte men det var min första tanke. Måste erkänna att jag blev lite orolig – jag inser att jag är drabbad av vår kollektiva rädsla för främlingar. En av pojkarna har kryckor som han använder för att ta sig fram på stigen. Jag vet inte varför men kryckorna gör mig lugnare.

Ett ben är borta, amputerat tänker jag, samtidigt som jag bestämmer mig för att dessa tre pojkar är från Afghanistan. Blev han av med sitt ben av samma typ av landmina som tog min son Jespers liv vid ett uppdrag i Afghanistan i november 2005?”

Vi undervisar, upplyser & underhåller inom kommunikation

Gillar du inte människor – behöver du inte läsa det här!

Niklas Källner

Niklas Källner är journalist och mest känd som Fredrik Skavlans reporter i Skavlan i SVT där han möter människor i olika miljöer och ställer kluriga, nyfikna och underfundiga frågor till både barn och vuxna. Nu är Niklas redo att föreläsa och han gör det under rubriken – Om mina möten.

Där berättar han och visar klipp från olika möten. Snällheten eller kanske snarare artigheten är något av hans signum och intervjuteknik. – Snällheten är underskattad. En del menar att man inte gjort intervjun på riktigt förrän man ställt den svåra frågan, den kritiska frågan.

Jag är inte helt säker på det. Ibland kan saker komma fram på ett mycket smartare sätt. Som när jag intervjuade Jan Guillou som många vill sätta dit. Jag var ganska snäll och väldigt trevlig och då kom det fram andra sidor av honom, säger Niklas.

Vill du lära dig intervjuteknik på riktigt är Niklas Källner ett självklart val. Han får människor att prata och mötas i alla situationer. Det här är en föreläsare som kan ge dig verktygen att verkligen möta människor. Niklas är omvittnat modig och kan få människor att prata i alla möjliga situationer. Niklas kan få både barn och vuxna att prata och kul blir det också.

Kortintervjuerna där folk på stan öppnar själ och hjärta inför tv­kameran har blivit hans signum och framgång, men när man pratar om hans karriär är det ofrånkomligt att också  nämna den där Youtube­spridda Lou Reed­intervjun. Den som gjort Niklas Källner känd också för modet att våga visa sig dålig. Ett mod som i sin tur genererat en sidokarriär som föreläsare i intervjuteknik. En användbar dikeskörning, således.

Öppenhet gör underverk i relationer!

Elizabeth Kuylenstierna

Vilka surdegar eller elefanter i rummet skulle du behöva hjälp med på ditt jobb? Vad är det du inte säger till dina kollegor?

/ Elizabeth Kuylenstierna – Föreläsare och expert på kommunikation

En chef kom till mej med ett problem som hon inte visst hur hon skulle hantera. Hon hade en medarbetare som alltid kom och ställde sig för nära när han ville prata. Vi är olika bekväma med att ha människor nära oss fysiskt, och hon tillhörde dem som ville ha avstånd. Men hon visste inte hur hon skulle säga det här till honom, när han kom in på hennes arbetsrum, hon märkte att det började bli jobbigt, hon fick stresspåslag direkt när han klev över tröskeln. Så hon fick träna på tydlighet tillsammans med mej och så sa hon:

”Är du snäll och ställer dig på andra sidan skrivbordet eftersom jag har saker här på min dataskärm som inte andra ska se?”.

Inget fel med det egentligen, hon har stått upp för sej själv och det kommer att kännas bättre för henne, men är det tillräckligt tydligt? Hur ska hon göra i personalmatsalen om han ställer sig för nära henne? I fikarummet? På konferenser och möten? Skylla på olika saker varje gång? Hon testade igen:

”Är du snäll och backar lite, jag är mest bekväm med att få lite eget utrymme och inte vara så nära andra. Det har ingenting med dig att göra, det är jag som trivs bäst så.”

Klart och tydligt, öppet och ärligt. Ingen tvekan om vad som önskas. Så enkelt för båda. Sagt och gjort, några veckor efter vår kommunikationsträning hörde hon av sej och var lyrisk! Han förstod direkt och respekterade hennes önskan omedelbart. Tänk så enkelt det kan vara!

I mitt arbete som ledarskapskonsult, medlare och handledare inom grupputveckling utforskar jag varje dag vad öppenhet gör med våra relationer. Oftast underverk faktiskt, för det är lite magiskt att få en djupare kontakt med människor. Större öppenhet och djupare kontakt ökar tilliten mellan oss, vilket gör att vi kan ta på oss mer komplexa uppgifter tillsammans med större svårighetsgrad än om vi knappt känner varann och förstår hur vi fungerar, både själva och tillsammans. Öppenhet leder till bättre samarbete som leder till mer produktivitet och effektivitet, och så blir det roligare siffror på nedre raden.

Vad gör flykten med människan – och, vad gör den med medmänniskan?

Vi påverkar och påverkas hela tiden.

Mustafa Can

För att kunna möta andra människor kanske du behöver förstå deras historia. En som har kunskap om flyktingkrisens villkor är Mustafa Can. Han har träffat människorna som flyr genom Europa. Vill du veta mer om villkoren för människorna i flyktingkrisens spår skall du boka en föreläsning med Mustafa Can. 60 miljoner människor runt om i världen.

Var och en med sin alldeles speciella berättelse. Vad innebär det att fly egentligen? Att leva som flykting? Kan vi föreställa oss vad som händer inom människan när hon inser att hon måste överge allt det hon älskar? Hemmet, lekplatserna, skolan, familjen eller vännerna och de man älskar för att en eller flera farliga, långa resor senare hamna i en förort i Skövde, Grums eller Flen?

Det här är en föreläsning om verkliga människoöden, från till exempel krigets Syrien. Och en personlig, hudnära historia om att kapas från sitt fäste och hamna i ett främmande land. Med inblickar i det existentiella drama som utspelar sig inom människan på flykt, människan som möter ett helt nytt samhälle med en helt annan kultur, helt andra konventioner, värderingar och samhällskontrakt.

Thomas Gross

– Vi påverkar och påverkas hela tiden. Från det att vi slår upp ögonen på morgonen till det vi stänger dem på kvällen påverkar vi, ömsom blir påverkade, säger Thomas Gross som föreläser och utbildar individer och grupper.

– Alla människor har någon gång upplevt frustrationen i att veta att man har rätt men inte når fram…

Varför når vissa människor fram och lyckas övertyga och andra inte? Är det fult att påverka och är retorik ren manipulation? Att lyckas beröra mottagaren av budskapet personligen för att därefter ha chansen att övertyga i sak är en utmaning, avsett om man är barn, chef, medarbetare eller student. Varje person som vill övertyga kanske bör ställa sig frågan hur mycket av den egna personligheten han eller hon kommunicerar och om detta verkligen är tillräckligt för att få acceptans och förståelse?

Sveavägen 22A, 544 30 Hjo

0500-42 86 02

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng